Circusateliers krijgen structurele ondersteuning

Door Marius Meremans op 19 augustus 2016, over deze onderwerpen: Cultuur, Efficiënte overheid, Jeugd, Vlaams Parlement
circusatelier

De twintig Vlaamse circusateliers zullen binnenkort niet overal meer subsidies moeten bijeensprokkelen, dankzij een nieuw circusdecreet.

De ateliers, waar je workshops en lessen circustechnieken kunt volgen, zullen vanaf 1 januari 2018 een structurele ondersteuning krijgen. Dat blijkt uit een antwoord van minister Sven Gatz (Open Vld) op een vraag van Marius Meremans (N-VA). Het huidige circusdecreet dateert van 2008 en moet tegen 2018 geüpdatet zijn. De circusateliers zullen daarin geïntegreerd worden. Het nieuwe circusdecreet moet circus als kunstdiscipline laten groeien.

De twintig circusateliers zijn actief in 35 steden en gemeenten en hebben de voorbije jaren aan populariteit gewonnen. Alleen was hun financiering niet altijd even simpel. Nu krijgen ze nog geld van de provincies en wat ondersteuning via het Circuscentrum. Sommige ateliers komen ook via het Jeugddecreet aan geld. Dat wordt dus allemaal eenvoudiger.

"De ateliers waren vragende partij om echt deel uit te maken van het Circusdecreet en zien hun vraag dus heel waarschijnlijk ingewilligd worden", zegt Meremans. "De integratie is bovendien een goede zaak om de transparantie te verhogen." Hoeveel de circusateliers zullen krijgen is nog niet duidelijk.

Bron: De Morgen, 19/8/2016, p7, JDB 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is