“Ook binnen de cultuursector zijn de afspraken er om nageleefd te worden”, benadrukken Meremans en Coudyser. “Elke bezoeker heeft het recht om te weten of een organisatie ondersteund wordt door de Vlaamse overheid. Daarnaast is Vlaanderen trots op zijn culturele instellingen die onze rijke geschiedenis en kunde tonen. Deze instellingen zouden even trots op Vlaanderen moeten zijn.”

Voorwaarde voor subsidiëring

Naast verschillende andere Vlaamse beleidsdomeinen is ook in de cultuursector het gebruik van het logo bij de communicatie een voorwaarde voor subsidiëring. Volksvertegenwoordigers Marius Meremans en Cathy Coudyser onderzochten of de gesubsidieerde sociaal-culturele organisaties, structureel gesubsidieerde kunstenorganisaties en erfgoedinstellingen deze subsidievoorwaarde naleven op hun websites. Uit hun onderzoek bleek dat het naleven ervan eerder de uitzondering was dan de regel.

Beter toekijken op naleving

Bijna 50 procent van de sociaal-culturele organisaties vermeldt het logo van de Vlaamse overheid niet op hun website. Uit een steekproef in de kunstensector was dit 40 procent. De cultureel-erfgoedsector gebruikt het logo wel consequent. Coudyser en Meremans zullen Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz aansporen om beter toe te kijken op het naleven van deze subsidievoorwaarde. Ze willen ook weten welke pistes hij nog heeft om de Vlaamse cultuurinstellingen aan te sporen hun Vlaamse opdracht en identiteit uit te dragen.