Cultuurorganisaties worden niet geviseerd

Door Marius Meremans op 26 februari 2018, over deze onderwerpen: Cultuur

In de commissievergadering in het Vlaams Parlement is de politie-inval in de gesubsidieerde vzw Globe Aroma besproken. Het antwoord van minister van cultuur Gatz (Open VLD) bracht alvast opheldering betreffende de motivatie van de inval bij het kunsthuis. Zo blijkt dat de inval is gebeurd op initiatief van de lokale politie en het ging het om een routinecontrole zonder de cultuursector specifiek te viseren. Vlaams Parlementslid Marius Meremans (N-VA) noemt de aantijgingen van een deel van de cultuursector over dat ze geviseerd worden door de politie en dat zo hun werk onmogelijk gemaakt worden, kletspraat: “De politie-inval kwam er op vraag van de lokale politie, het is dan ook vreemd dat burgemeester Close zelf verontwaardigd was over de actie van zijn eigen politiekorps. Daarnaast is het absolute larie dat de federale politie de cultuursector viseert. Het kanaalplan levert zijn vruchten af, zo bevestigde ook minister Gatz zelf, en ook de cultuursector zal niet ontsnappen aan controles wanneer er aanwijzingen zijn. Iedereen moet zich evenwel aan de juridische regels houden, zowel de cultuursector als de politie.”

Vrijdagnamiddag was de politie binnengevallen in de vzw Globe Aroma die nieuwkomers de kans biedt voor culturele expressie. De hele cultuursector reageerde verbolgen op de politie-inval en in verschillende opiniestukken werd er beweerd dat de politie eigenlijk geen plaats heeft in cultuurhuizen.

Globe Aroma zelf wenst niet aan politiek te doen en wil vooral transparantie over de correctheid van de politie-inval. De vzw heeft daarom klacht ingediend over de aard van het optreden bij het comité P. Ook minister Gatz wenst verdere klaarheid te scheppen over de manier waarop de politie-inval en zal hierover in gesprek gaat met minister Jambon (N-VA).

Vraagsteller Meremans (N-VA) betreurt de hetze waarin Globe Aroma is meegesleurd: “Heel wat linkse politici, cultuurhuizen en opiniemakers hebben de hetze rond Globe Aroma misbruikt om de migratiepolitiek van de regering te bekritiseren. Daarnaast stellen ze dat de politie de culturele werking van deze organisaties viseert. De polarisatie van deze organisaties is leuk voor de aandacht voor sommige politici maar de cultuursector wordt hier allerminst beter van.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is