Doorstart voor de imagocampagne voor het boek

Door Marius Meremans op 4 mei 2018, over deze onderwerpen: Cultuur
Gereglementeerde boekenprijs in 2016 nog steeds goed idee

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) geeft de komende drie jaar 300.000 euro aan een imagocampagne voor het klassieke boek. De sector zelf doet daar nog 500.000 euro bovenop. Er komen onder meer kortingcheques in de zomer en een 'Maand van de boekhandel', zei de minister donderdag in het parlement na een vraag van Marius Meremans (N-VA).

Bedoeling van de campagne is om lezers ook tijdens luwe periodes - zonder boekenbeurs - naar de boekhandel te lokken. Een eerste campagnemoment komt er al in de zomer, wanneer volgens Gatz 'massaal' kortingcheques zullen worden uitgedeeld. Doelgroep zijn de zogenaamde 'light readers', de niet-reguliere kopers. Bij het begin van het nieuwe schooljaar wordt de focus dan verlegd naar kinderen en jongeren.

In het voorjaar van 2019 komt er een 'Maand van de boekhandel'. De winkels krijgen financiële steun om evenementen te organiseren die hun zaak in de kijker plaatsen en de boekenverkoop vooruit helpen.

De commerciële spelers in het vak krijgen via sectorvereniging Boek.be de organisatie van de campagne in handen. Zij moeten zorgen voor een meetbare impact op de verkoop. De ambitie wordt gelegd op 25.000 extra bezoekers voor de boekenwinkels tegen eind volgend jaar en een verkoop die 5 procent hoger ligt.

Gatz is tevreden dat er duidelijke doelen worden gesteld. "De vorige campagne van Boek.be, 'Boek tijd voor een boek' uit 2016, was ronduit teleurstellend", zegt hij. "We trokken toen 83.000 euro uit en de sector plaatste daar slechts 15.000 euro tegenover. De campagne zelf was zweverig."

Sindsdien werd bij Boek.be orde op zaken gesteld met een herstructurering. De huidige verhouding tussen fondsen van de sector en van de overheid vindt Gatz veel gezonder.

Marius Meremans is tevreden met de nieuwe campagne. "Met N-VA dringen wij al een hele tijd aan om maatregelen te nemen om de dalende verkoop in de boekensector tegen te gaan. De vorige campagne ter promotie van het boek was allerminst geslaagd. Met deze extra middelen, zeker ook vanuit de sector zelf, wordt deze nieuwe campagne hopelijk een succes", zegt hij.

Bron: Belga

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is