Geen jeugdcentrum aan Appelbloesem

Door Marius Meremans op 12 februari 2016, over deze onderwerpen: Jeugd, Regionaal Werk

De plannen voor het nieuwe jeugd- en dienstencentrum in Appels worden afgevoerd. De aannemers zijn opmerkelijk duurder dan de bijna 800.000 euro die de stad voorzien had. "We zoeken een nieuwe locatie en het budget voor het jeugdcentrum blijft bestaan", benadrukt schepen Lien Verwaeren. N-VA vraagt om zeker te blijven investeren in voorzieningen voor de jeugd.

De plannen voor het nieuwe jeugdcentrum slepen al jaren aan. In 2010 werd beslist om een nieuw gebouw neer te poten aan de stedelijke basis- en freinetschool De Appelbloesem in de Heirstraat. Speelpleinwerking Speelplaneet, die al jaren vragende partij is voor een vast onderkomen zou er onderdak krijgen. Maar ook lokale verenigingen en de wijkagent krijgen er een stek, net als Jeugdkoor Jeko. De polyvalente zaal wordt zelfs uitgerust met keuken en een foyer. Het stadsbestuur van Dendermonde trok een budget van ongeveer 800.000 euro uit voor het project. Maar de openbare aanbesteding leverde slechts twee kandidaten op, die bovendien merkelijk duurder zijn dan de voorziene 800.000 euro. Daarnaast wou de stad het huidige ontwerp nog aanpassen. Maar omdat de aannemers ingetekend hadden op het huidige ontwerp, zou dat tot juridische problemen kunnen leiden.

"Ik wil duidelijk stellen dat het budget voor het jeugdcentrum blijft bestaan", stelt schepen van Jeugd Lien Verwaeren (CD&V). "Het was een bijzonder mooi plan, maar de kostprijs liep te hoog op. Daardoor moesten wij de procedure noodgedwongen stopzetten. Wij hebben samen gezeten met de speelpleinwerking Speelplaneet en zij hadden begrip voor de situatie. Wij blijven zoeken naar een nieuwe locatie en hopen dat we op korte termijn een oplossing kunnen vinden. Uit dit minder goed nieuws komen misschien nieuwe opportuniteiten en intussen blijven alle activiteiten doorgaan."

Woordbreuk

Voor oppositiepartij N-VA is dit dossier een doorn in het oog. "Dit dossier werd in 2010 opgestart, toen ik nog schepen van Jeugd was", legt Marius Meremans uit. "Het was een veelbelovend dossier. De verenigingen hadden ook echt nood aan dit jeugdcentrum. Nu krijgen wij het bericht dat dit project afgevoerd wordt. Dit kunnen we niet begrijpen. Dit is woordbreuk", aldus Meremans. "Ik begrijp dat het stadsbestuur naar zijn budget kijkt, maar investeren in jeugd is zo belangrijk. De jeugd blijkt hier geen prioriteit te zijn. Er is in Dendermonde te weinig investeringszin, terwijl het belangrijk is dat we dit blijven doen. Dendermonde valt momenteel stil en dat wil niemand", besluit Meremans.

Bron: HLN Koen Baten

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is