Geen Syriëstrijders op het toneel

Door Marius Meremans op 15 maart 2018, over deze onderwerpen: Cultuur
Marius Meremans - Vlaams Parlementslid

Het Gentse theatergezelschap NTGent heeft voor een theatervoorstelling een oproep gedaan voor teruggekeerde IS-strijders. NTGent wil het beroemde schilderij het Lam Gods omvormen tot een theaterstuk en is daarom op zoek naar gewone Gentenaars, onder wie ook "mensen die strijden voor hun geloof". Op ntgent.be lezen we: “U vecht voor uw overtuigingen? Voor God? Draagt u graag uw overtuigingen uit? U hebt gevochten voor IS, of bent strijdvaardig voor andere religies?" Vlaams Parlementslid Marius Meremans (N-VA) ondervraagt minister Gatz over deze kwestie en is hard voor het NT Gent: "Ik denk dat hier het moreel kompas is overschreden. Wat het NTGent plant met Syriëstrijders getuigt van zeer weinig respect tegenover de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart."

Meremans wil niet meteen dreigen met het afpakken van subsidies, maar vindt dat Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) zich over de zaak moet uitspreken. "Als we er niet meer kunnen vanuit gaan dat de bakens van de culturele sector de nodige welvoeglijkheid en het nodige respect kunnen opbrengen voor bepaalde gevoeligheden, dan stel ik mij echt wel vragen bij het NTGent. Ik verwacht van minister Gatz dat hij dit veroordeelt."

"Als NTGent meent in deze richting verder te moeten gaan en er grenzen worden overschreden en mensen niet willen luisteren, dan kunnen we niets anders dan te bekijken wat we in de subsidievoorwaarden gaan zetten", zegt Meremans.

In zijn repliek zegt Minister Gatz dat er artistieke vrijheid is, maar dat die beperkt wordt door het strafrecht. "Mensen die in Syrië hebben meegevochten met IS, worden door de politie of het gerecht aangehouden en die kunnen bij mijn weten vanuit die positie niet op het podium van NTGent geraken. Het project van NTGent zal dus geen plaats kunnen vinden", zegt Gatz.

"Ik denk dat NTGent hier de grenzen van de artistieke vrijheid opzoekt. Van een stadstheater mag je verwachten dat het een stuk verbondenheid creëert met alle inwoners. De herinneringen aan de aanslagen zijn nog heel vers, het is niet goed dat dat die wonden zo opengereten worden en ik zal daar met NTGent een gesprek hebben om hen daar op te wijzen, dat dit geen verbindend project is", zegt Gatz.

Meremans besluit: “Wat gaat het volgende zijn? Het is goed dat theaterstukken heikele thema’s aansnijden. Maar stel nu voor dat het zou gaan over kindermoord, moeten we dan Kim De Gelder uitnodigen? Wat NTGent doet is smakeloos & het getuigt van weinig respect van de slachtoffers”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is