Imagocampagne voor het boek kent beloftevolle start

Door Marius Meremans op 14 november 2018, over deze onderwerpen: Cultuur

De Vlaamse Regering verdeelde de voorbije maanden 35.000 boekencheques om de aankoop en het lezen van boeken te promoten. Deze verdeelactie kadert in een ruimere imagocampagne voor het boek. De eerste lading van 15.000 boekencheques die afgelopen zomer werden aan de man gebracht, waren meteen de deur uit. Ook het tweede actiemoment begin september met de verdeling van 20.000 boekencheques bleek al snel uitverkocht. “Dit is een beloftevolle start om de Vlaamse boekenverkoop te doen stijgen”, aldus Vlaams Parlementslid Marius Meremans (N-VA), die de cijfers opvroeg bij minister Gatz (Open Vld).

In juni 2018 kondigde de minister aan dat hij 15.000 kortingscheques weggeeft, in het kader van de herlancering van de imagocampagne voor het boek. Met deze cheque krijg je in een boekenwinkel 5 euro korting op een aankoop van minstens 20 euro. De minister wil met deze cheque-actie ook tijdens de luwe periodes lezers naar de boekhandel lokken. Dit project lijkt aan te slaan. In minder dan 10 dagen waren alle boekencheques de deur uit en meer dan een derde werd ook effectief ingeruild. Begin september werd er een tweede actiemoment gelanceerd waarbij het aantal te verdelen cheques opgetrokken werd tot 20.000. Ook deze lading was even snel uitverkocht. Om het inruilpercentage verder te verhogen, kregen de mensen die een boekencheque gedownload hadden een reminder doorgestuurd.

De boekhandels zijn voorlopig tevreden met het resultaat, zeker aangezien elke inruiling beperkt blijft tot één gebruiker en er een minimum besteding is van 20 euro om de cheque te kunnen inbrengen. Er worden overigens alvast plannen gemaakt om komende zomer de focus te leggen op het activeren van jonge lezers. De boekencheques zouden dan enkel kunnen dienen voor de aankoop van kinder- en jeugdboeken.

Vlaams Parlementslid Marius Meremans is uitermate tevreden met deze resultaten: “Na jarenlang te morrelen in de marge worden er nu eindelijk stevige stappen gezet om de Vlaamse boekenverkoop verder aan te zwengelen. Het is nog te vroeg om reeds te kunnen spreken van een echte stijging van de boekenverkoop, maar deze resultaten stellen ons hoopvol.”

De minister legt zijn ambitie tegen eind 2019 op 25.000 extra bezoekers voor de boekenwinkels en een verkoop die 5 procent hoger ligt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is