Is China klaar voor Vlaamse cultuur?

Door Marius Meremans op 12 december 2018, over deze onderwerpen: Cultuur

In het Vlaams Parlement debatteerden de leden van de commissie cultuur over de resultaten van de culturele handelsmissie naar China en Japan. “Het openen van de Chinese markt biedt veel mogelijkheden”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Marius Meremans (N-VA), “maar we moeten wel aandachtig blijven voor de culturele vrijheid.”

Minister van Cultuur Sven Gatz gaf aan dat, als gevolg van de missie, een coproductieakkoord zal onderhandeld worden voor film en tv-producties. Zo zijn er reeds een twintigtal albums van Jommeke in het Chinees vertaald en zijn er plannen om een Chinese film te maken rond de Vlaamse stripheld.

Tevens werd er een samenwerking ondertekend over een uitwisseling van studenten en werden de eerste stappen gezet richting een samenwerking tussen het Antwerpse MAS en het Chinese Museum van de Verboden Stad. Ook inzake dans en andere podiumkunsten werden interessante contacten gelegd en engagementen opgenomen.

“Wij juichen het initiatief toe dat we stappen zetten om onze Vlaamse culture troeven ook te promoten in het Oosten. Daar is namelijk een  enorm potentieel en een grote culturele afzetmarkt.”, aldus parlementslid Marius Meremans (N-VA). Omgekeerd wil Vlaanderen ook de poorten openen voor Japanse en Chinese kunst en kunstenaars.

“Niettemin blijft vrijheid van expressie zonder politieke beperkingen een hoog goed in onze Westerse democratie. China heeft geen goede reputatie op dat vlak”, zegt Meremans. “We moeten dus waakzaam blijven en Chinese artiesten of cultuurorganisaties moeten in alle vrijheid hun kunst kunnen beoefenen in Vlaanderen”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is