Kritiek van Open Vld op Kunstendecreet is onbegrijpelijk

Door Marius Meremans op 23 oktober 2013, over deze onderwerpen: Cultuur, Kunst

Open Vld zegt vandaag dat de cultuursector meer eigen fondsen moet zoeken. Die kritiek valt Marius Meremans (N-VA) zwaar: “Gedurende 80 procent van de tijd zat Open Vld mee aan tafel tijdens de voorbereidende werkgroepen. Tijdens dit overleg hebben ze nooit gesproken over alternatieve financiering."

Meremans voegt er nog aan toe dat de eis van 25 procent eigen financiering totaal onrealistisch is.  Voor de grote brede kunstinstellingen is dat misschien haalbaar, maar de kleine organisaties en het experimenteel kunstenveld knijp je daarmee dood.

Het nieuwe  Kunstendecreet legt nieuwe regels vastlegt voor de ondersteuning van de kunstensector. De ondersteuning van organisaties en kunstenaars zal in de toekomst gebeuren op basis van vijf functies: ontwikkeling, productie, presentatie, participatie en reflectie. Daarbij komen er vijfjarige werkingssubsidies en worden meerjarige projectsubsidies mogelijk.

Een grotere ondersteuning van de individuele kunstenaar zit dus al in het nieuwe decreet. Meremans besluit dus: "De visie van Open Vld op de kunsten is wat mij betreft zeer enggeestig."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is