Maatregelen voor droge voeten in Geraardsbergen

Door Marius Meremans op 28 mei 2018

De vernieuwing van het stuwencomplex in Geraardsbergen ligt nog stil tot eind 2018. Wat betekent dit voor de bescherming tegen overstromingen vroeg Vlaams Parlementslid Marius Meremans (N-VA) zich af? Hij ondervroeg hierover minister Ben Weyts (N-VA) en werd enigszins gerustgesteld: “Om de tijdsperiode van de werken en nu dus ook de stillegging te overbruggen heeft de minister maatregelen genomen om bescherming te voorzien bij hoge waterstanden. De vernieuwing van het stuwencomplex blijft dringend nodig maar ondertussen worden gelukkig de nodige maatregelen genomen om de voeten droog te houden”, aldus Meremans.

De werken aan het stuwencomplex op de Dender in Geraardsbergen liggen al sinds 13 oktober stil. Omwille van de keuze van minister Weyts om een geheel nieuwe omgevingsvergunning aan te vragen zullen de werken nog tot eind 2018 stilliggen. Deze lange stillegging zorgt voor heel wat ongerustheid bij de buurt wat betreft het overstromingsgevaar in de regio.

Minister Weyts stelt in zijn antwoord gerust. “Momenteel blijven beide bestaande stuwen volledig in gebruik. Bijkomend kan, bij hoge waterstand, de sluis worden ingezet als bijkomende noodstuw. De noodstuw is een bijkomende mogelijkheid voor waterafvoer die niet beschikbaar was vóór de aanvang der werken. Op deze manier kunnen we overstromingsgevaar intussen voldoende beheersen.”

Daarnaast vroeg Meremans ook naar de eindtiming van de verschillende noodzakelijke werken op de Denderstuwen. Volgens de minister zullen de werken in Aalst tegen 2020 zullen gerealiseerd zijn. De werken te Denderleeuw, Idegem en Pollare zijn volop in voorbereiding en tegen eind 2020 zullen daar belangrijke stappen gezet zijn in de realisatie van de volledige vernieuwing van de stuwen op de Dender. De timing van de verdere afwerking van het complex te Geraardsbergen zal afhankelijk zijn van het verkrijgen van de nieuwe omgevingsvergunning.

Marius Meremans is het lange wachten stilaan beu: “Het is goed dat de minister alles in het werk stelt om de Dender te vrijwaren van overstromingen doormiddel van grote infrastructuurwerken. Het blijft evenwel hemeltergend hoe moeilijk het is om in Vlaanderen grote projecten uit de grond te stampen. Het Milieufront Omer Wattez heeft ondertussen al redelijk wat op zijn kerfstok staan. We moeten de vraag durven stellen of dergelijke verenigingen nog wel een partner kunnen zijn van de regering wanneer zij genomen regeringsmaatregelen op zo’n manier blijven bestrijden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is