In 2021 ontving Literatuur Vlaanderen €8.748.581 euro als dotatie van de Vlaamse Overheid. Daarmee investeert ze €2.380.538 rechtstreeks in de makers op het terrein. Dat komt neer op een 27,2% van de middelen. Daarnaast worden ook 6 organisaties ondersteund. Het gaat in deze om Behoud de Begeerte, Passa Porta, PEN Vlaanderen, Poëziecentrum, Villa Verbeelding en VONK & Zonen. Samen krijgen ze een jaarlijkse ondersteuning van €1.836.900 voor de periode 2017-2022.

Voor de komende periode 2023-2027 moeten nu de nieuwe budgetten worden vastgelegd. En net daar knelt het schoentje op dit moment volgens Literatuur Vlaanderen. Door het jarenlang uitblijven van een indexering worden de kosten aan personeel en werking in verhouding steeds groter. Als een indexering uitblijft, zal men in 2027 ten aanzien van 2017 een tekort opbouwen van ongeveer 850.000 euro. De financiële nood is hoog, zo klinkt het.

De vraag naar extra financiële middelen dat Literatuur Vlaanderen stelt, nemen we zeker ter harte”, stelt Meremans. “We vinden literatuur en bij uitbreiding leesbevordering zeer belangrijk. Daar horen ook de nodige investeringen bij. In het verleden hebben we zo al heel wat inspanningen gedaan. Denk maar aan extra budgetten, nieuwe infrastructuur, De Boon,... We willen de vraag naar verhoging honoreren, maar het is wel belangrijk te kijken wat beheersbaar is zodat we een duurzaam literair middenveld krijgen. Dat houdt in dat er sowieso ook keuzes zullen moeten gemaakt worden, overheidsmiddelen zijn helaas niet oneindig.

Meer lezen en horen: https://ertsberg.be/marius-meremans-literatuur-is-een-ambassadeur-voor-t...

Onderwerpen