Meremans (N-VA): “Vraag naar extra structurele middelen voor Literatuur Vlaanderen is legitiem”

Door Marius Meremans op 12 mei 2022, over deze onderwerpen: Cultuur, Vlaams Parlement

Vandaag stelde Literatuur Vlaanderen hun jaarverslag van 2021 voor in het Vlaams Parlement. De werking rond auteurs, vertalers, uitgevers en organisaties werd besproken, maar ook de vraag voor extra steun aan het literaire middenveld. “Het is een legitieme vraag van Literatuur Vlaanderen”, stelt Marius Meremans, Vlaams Volksvertegenwoordiger en ondervoorzitter van de Commissie Cultuur. “Het is broodnodig voor het literaire landschap. We moeten er voor zorgen dat het een duurzaam literair middenveld tot stand brengt.

In 2021 ontving Literatuur Vlaanderen €8.748.581 euro als dotatie van de Vlaamse Overheid. Daarmee investeert ze €2.380.538 rechtstreeks in de makers op het terrein. Dat komt neer op een 27,2% van de middelen. Daarnaast worden ook 6 organisaties ondersteund. Het gaat in deze om Behoud de Begeerte, Passa Porta, PEN Vlaanderen, Poëziecentrum, Villa Verbeelding en VONK & Zonen. Samen krijgen ze een jaarlijkse ondersteuning van €1.836.900 voor de periode 2017-2022.

Voor de komende periode 2023-2027 moeten nu de nieuwe budgetten worden vastgelegd. En net daar knelt het schoentje op dit moment volgens Literatuur Vlaanderen. Door het jarenlang uitblijven van een indexering worden de kosten aan personeel en werking in verhouding steeds groter. Als een indexering uitblijft, zal men in 2027 ten aanzien van 2017 een tekort opbouwen van ongeveer 850.000 euro. De financiële nood is hoog, zo klinkt het.

De vraag naar extra financiële middelen dat Literatuur Vlaanderen stelt, nemen we zeker ter harte”, stelt Meremans. “We vinden literatuur en bij uitbreiding leesbevordering zeer belangrijk. Daar horen ook de nodige investeringen bij. In het verleden hebben we zo al heel wat inspanningen gedaan. Denk maar aan extra budgetten, nieuwe infrastructuur, De Boon,... We willen de vraag naar verhoging honoreren, maar het is wel belangrijk te kijken wat beheersbaar is zodat we een duurzaam literair middenveld krijgen. Dat houdt in dat er sowieso ook keuzes zullen moeten gemaakt worden, overheidsmiddelen zijn helaas niet oneindig.

 

Meer lezen en horen: https://ertsberg.be/marius-meremans-literatuur-is-een-ambassadeur-voor-t...

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is