Minister van Cultuur Sven Gatz wil nieuwe Vlaamse literaire uitgeverijen ondersteunen, onder meer met de Participatiemaatschappij Vlaanderen. Dat zei hij vandaag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement op vraag van Marius Meremans (N-VA).

Door Marius Meremans op 4 december 2014, over deze onderwerpen: Cultuur, Vlaams Parlement

Meremans ondervroeg de minister naar aanleiding van het opdoeken van De Bezige Bij Antwerpen als zelfstandige uitgeverij en het vertrek van uitgever Harold Polis. Daarmee slinkt het aantal Vlaamse uitgeverijen nog verder.

Volgens Sven Gatz hebben Vlaamse auteurs het daardoor niet altijd even makkelijk. "Binnen de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland is het verzekeren van een evenwaardig marktaandeel van Vlaamse en Nederlandse auteurs op de Vlaamse en de Nederlandse markt een constante uitdaging. Dat is een understatement. Alles staat of valt met de uitgeefbeslissing en promotie, marketing, media-aandacht, literaire optredens, aanwezigheid in de boekhandel, enzovoort."

Nieuwe initiatieven
Gatz wil nieuwe initiatieven voor een Vlaamse literaire uitgeverij steunen. "In overleg en dialoog met de Participatiemaatschappij Vlaanderen en het Agentschap Ondernemen zullen we bekijken op welke manieren start- of risicovoller kapitaal zou kunnen worden aangebracht." 

Volgens de minister staan er overigens twee projecten in de steigers om het gat dat De Bezige Bij Antwerpen heeft gecreëerd op te vullen. "Eén vanuit de markt en één gedeeltelijk vanuit het beleid." De projecten moeten echter rijp zijn voor er meer details worden gegeven, besloot hij.

HLN 4 dec 2014

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is