Nieuw jeugdcentrum op de helling

Door Marius Meremans op 11 december 2015, over deze onderwerpen: Jeugd, Regionaal Werk, Ruimtelijke ordening, Verkiezingen

De realisatie van het nieuwe jeugd- en dienstencentrum in Appels staat op de helling. De stad kan momenteel geen geschikte aannemer aanduiden. "De aannemers zijn opmerkelijk duurder dan de bijna 800.000 euro die we zelf voorzien hadden", zegt schepen Lien Verwaeren. Slecht nieuws voor speelpleinwerking Speelplaneet, die op de nieuwbouw zit te wachten.

Het nieuw jeugd- en dienstencentrum in Appels zou in 2017 gebruiksklaar zijn. Dat nieuws werd in maart trots aangekondigd. Het definitief ontwerp was klaar en de werken zouden in 2016 starten. Het nieuwe centrum komt naast de stedelijke basis- en freinetschool De Appelbloesem in de Heirstraat. Speelpleinwerking Speelplaneet, die al jaren vragende partij is voor een vast onderkomen, krijgt er onderdak. Maar ook lokale verenigingen en de wijkagent krijgen er een stek, net als Jeugdkoor Jeko. De polyvalente zaal wordt zelfs uitgerust met keuken en een foyer.

Dat de plannen die al van 2009 dateren eindelijk uitgevoerd zouden worden, was goed nieuws. Alleen dreigt de procedure om een aannemer te vinden nu roet in het eten te gooien. "De openbare aanbesteding leverde slechts twee kandidaten op", zegt schepen Lien Verwaeren (CD&V). "Maar die zijn allebei opmerkelijk duurder dan de bijna 800.000 euro die we zelf voorzien hadden. Bovendien bevatten beide offertes leemtes die tot problemen zouden kunnen leiden. We gaan nu eerst onderzoeken hoe we dit dossier verder zullen aanpakken: toch doorgaan met één van deze aannemers of een volledig nieuwe aanbesteding starten."

Ontgoocheling

Oppositiepartij N-VA vreest dat het project hiermee op de lange baan geschoven wordt. "Slechts één keer kwam het dossier deze legislatuur al op tafel in de gemeenteraad, om het bestek en de raming voor de realisatie van het centrum goed te keuren", zegt Klaartje Van Avermaet. "Toen merkten we al op dat de budgetten opgeschoven waren en de timing krap werd. De schepenen bleven positief, maar spijtig genoeg dreigen wij nu wel gelijk te krijgen. Zij het in wat vage bewoordingen, maar het ziet er naar uit dat het jeugdcentrum nog niet in 2016 gerealiseerd zal worden."

N-VA noemt het een ontgoocheling voor de Dendermondse jeugd. "Dit was hét infrastructuurproject voor de jeugd van deze coalitie", zegt Marius Meremans, als gewezen schepen van jeugd jaren geleden zelf trekker van dit dossier. "Iets waar enorm naar uitgekeken werd. Als er iets zeker gerealiseerd moest worden, dan was het dit. Het is dan ook teleurstellend dat dit project op de lange baan geschoven wordt. Nochtans zat het plaatje helemaal goed, het was gebudgetteerd en had een draagvlak."

Bij speelpleinwerking Speelplaneet geven ze toe dat ze op de nieuwbouw zitten te wachten. "Momenteel mogen we lokalen van de gemeenteschool gebruiken, maar ons materiaal zit elders gestockeerd. Elke zomer betekent dit een gigantische verhuis. Tijd die we liever aan de kinderen zelf zouden spenderen", zegt Silke Vanderyse van De Speelplaneet. "Het wachten op een eigen vaste stek duurt nu al heel lang, we hopen dat die er toch snel komt."

Niet geschrapt. Schepen Lien Verwaeren benadrukt dat het budget voor dit project in de begroting van 2016 behouden blijft. "Het project wordt dus niet geschrapt, maar er is wel een praktisch probleem", zegt ze.

NELE DOOMS

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is