Op naar een Netflix voor cultuur!

Door Marius Meremans op 13 juni 2018, over deze onderwerpen: Cultuur
Optreden door band

In 2019 werk maken van algemeen cultuurabonnement

Laten we de cultuurparticipatie in Vlaanderen verhogen door middel van een algemene abonnementsformule. Dat voorstel doet Vlaams Parlementslid Marius Meremans (N-VA). “Met zo’n algemeen cultuurabonnement zouden Vlamingen via een vast maandbedrag onbeperkt van een selectie cultuurvoorstellingen kunnen genieten. De volgende regering moet zou dit moeten onderzoeken en de sector ondersteunen om er werk van te maken”, aldus Meremans.

Met de recente lancering van de museumpas hebben Vlaamse bezoekers de kans om alle deelnemende musea te bezoeken voor een algemeen forfaitair bedrag van 50 euro. Meremans: “In Nederland staat men een hele stap verder. Daar kan je sinds een aantal jaar via een abonnementsformule alle vormen van cultuur consumeren. Voor vijftien euro per maand kan je er onbeperkt naar een selectie van zo'n honderd theater- en dansvoorstellingen, concerten, films en expo's.” Meer dan 200 cultuurhuizen en 10.000 abonnees doen daar al mee aan het netwerk We Are Public.

Marius Meremans stelt voor om deze abonnementsformule ook te ontwikkelen voor Vlaanderen en wilde het debat erover aangaan in de commissie Cultuur in het Vlaams Parlement. Minister Gatz vond het voorstel interessant, zonder evenwel concrete engagementen aan te gaan, en het voorstel kreeg ook bijval van de andere partijen.

Meremans: “We moeten dit met de overheid uiteraard niet helemaal zelf op poten zetten, maar we kunnen wel de culturele sector ondersteunen. Als de N-VA mee aan tafel zit in 2019 hoop ik dit te kunnen terugvinden in het regeerakkoord. Zie het als een soort Netflix voor de cultuursector waarmee je de drempel voor heel wat Vlamingen om cultuur te ontdekken sterk kan verlagen.” 

Uit onderzoek naar het Nederlandse model blijkt dat deze manier van werken ertoe leidt dat men zelfs cultuurhuizen en optredens van artiesten bezoekt die men tot dan nog niet  kende. Meremans: “Een beetje zoals Spotify en Netflix, dus. Het zorgt dus voor een stijging van de cultuurparticipatie. Dit is zeer welkom in Vlaanderen, waar de cijfers van cultuurparticipatie nog altijd matig zijn.”

De eerste informele gesprekken lopen al maar voor de echte uitwerking is het wachten tot de regeringsonderhandelingen in 2019.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is