U bent hier
Oplossing in de maak voor draaiorgelcollectie Ghysels
De collectie historische orgels die toenmalig cultuurminister Bert Anciaux voor 610.000 euro aankocht, staan zes jaar later nog altijd in een huurdepot in Kallo. Er is wel een oplossing in de maak. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Marius Meremans (N-VA).
In 2007 kocht Anciaux vier grote dansorgels en twaalf kleinere orgels en zette ze op de topstukkenlijst. Die is bestemd voor zeldzame kunstvoorwerpen en verzamelingen. Zo blijven ze in eigen land.
De intentie was om de collectie bij elkaar te houden en er levend erfgoed van te maken. Zo zouden er dansfeesten rond ingezet worden.
Na een tentoonstelling zijn ze sinds 2010 opgeslagen in een depot van Katoen Natie in Kallo. De huur van die ruimte bedraagt 36.300 euro per jaar.
De collectie heeft ondertussen een eerste restauratiebeurt achter de rug. Tweemaal per week komt een specialist langs voor onderhoud en om de instrumenten te bespelen. Leon Smets van de erfgoedcel Faro zegt dat er geduld nodig is om zo'n fragiele collectie op de juiste plek in te planten. 'Het is de bedoeling alles samen te houden. Vanwege de omvang is er een grote presentatieplek nodig, waar ze gebruikt kunnen worden en goed klinken.'
Minister van Cultuur Joke Schauvliege liet gisteren weten dat er locaties onderzocht waren in Antwerpen, Mechelen en Bokrijk. Ze meldde dat het Antwerps Vleeshuis zich kandidaat gesteld had om de collectie te tonen. Het Vleeshuis staat eerst nog voor een restauratie. Vanaf volgend voorjaar komt er één keer per maand een bezoek aan de collectie.
Bron:
(gse), De Standaard