Provincies opheffen betekent minder postjes en meer actie

Door Marius Meremans op 19 juni 2016, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur, Efficiënte overheid, Verkiezingen, Vlaams Parlement
zevendedag_marius_meremans.jpg

De noodzakelijke hervorming van de provincies werd op zondag 19 juni 2016  besproken in het debatprogramma 'De zevende dag'. Vlaams Parlementslid, Marius Meremans (N-VA) ging in debat met Provinciaal geduputeerde, Frank Smeets (CD&V). 

"Voor N-VA is de hervorming van de provincies noodzakelijk om te komen tot een slankere en efficiëntere overheid. We merken een evolutie naar twee bestuursniveaus, namelijk de gemeentebesturen en de Vlaamse overheid. Het regeerakkoord is trouwens heel duidelijk over de hervorming van de provincies. De culturele en de persoonsgebonden bevoegden worden geïnventariseerd en overdragen aan ofwel de gemeentebesturen ofwel aan de Vlaamse overheid. Ook de partij van Dhr. Smeets tekende dit akkoord. De lopende overdracht van persoonsgebonden bevoegdheden zal gebeuren in één pakket maar wat N-VA betreft gaan we nog een stap verder in de volgende legislatuur. De hervorming die nu wordt uitgevoerd zal de focus van structuren en 'postjes' verleggen naar acties op het terrein en efficiënte dienstverlening" vertelt Marius Meremans. 

Geen nood aan een intermediair niveau?

"Het aantal intergemeentelijke samenwerkingsverbanden moet worden verkleind en de bestaande samenwerkingsverbanden worden best zoveel mogelijk op elkaar afgestemd. Met minder samenwerkingsverbanden, die weliswaar meer bevoegdheidsdomeinen omvatten, verhogen we toch de transparantie en efficiëntie" sluit Meremans af.

Bron: deredactie.be 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is