Provincies worden afgeslankt

Door Marius Meremans op 22 juni 2017, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur

Het Vlaams Parlement heeft het Kiesdecreet en het bijzonder Kiesdecreet goedgekeurd. Marius Meremans is tevreden dat de afslanking van de provincies eindelijk een feit is. "We hebben reeds een tijd geleden de bevoegdheden van de provincies afgeslankt. Het is niet meer dan logisch dat hier dan ook een halvering van het aantal provincieraadsleden en een vermindering van het aantal gedeputeerden uit volgt", aldus Meremans.

Limburg naar 31 provincieraadsleden, andere provincies 36
 

Met de goedkeuring van beide decreten vermindert het aantal gedeputeerden van de huidige zes naar vier per provincie. Tot nog toe waren er voor provincies met minder dan één miljoen inwoners 63 provincieraadsleden en 72 voor provincies met meer dan één miljoen inwoners. Vandaag worden dat er respectievelijk 31 en 36. Concreet zal Limburg dus kunnen rekenen op 31 provincieraadsleden en alle andere provincies op 36 provincieraadsleden. Dit betekent dat er in totaal nog maar 175 provincieraadsleden zullen zijn. Dit is een halvering! 

Opposite heeft grote woorden maar geen daden
 

Opvallend was het bij de stemming van het afslanken van de provincies sp.a en Groen niet meestemden. "Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol van het beperken van het aantal politieke mandaten, maar wanneer we eindelijk een halvering van het aantal provincieraadsleden realiseren stemmen de grootste roepers niet mee", zo besluit Meremans.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is