Realisatie stuwencomplex Geraardsbergen blijft prioriteit; veiligheid ondertussen gegarandeerd

Door Marius Meremans op 26 oktober 2017

De werken aan het stuwencomplex op de Dender in Geraardsbergen zijn sinds 13 oktober stilgelegd. De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de bouwvergunning vernietigd naar aanleiding van een ingediende klacht van de actiegroep Milieufront Omer Wattez (MOW). Vlaams Volksvertegenwoordiger Marius Meremans (N-VA) vraagt aan minister van openbare werken Ben Weyts om de werken zo snel mogelijk terug te laten opstarten. De minister bevestigt dat hij de nodige stappen toe zal ondernemen en voorziet dan ook een antwoord binnen de termijn van 40 dagen om een nieuwe bouwvergunning te bekomen. “Indien echter de vernieuwing van stuwen en sluizen door tussenkomst van dergelijke actiegroepen op de lange baan wordt geschoven moeten we nadenken over een nooddecreet of soortgelijke maatregelen om deze werken van groot algemeen belang toch uit te kunnen voeren”, aldus Meremans.

Vlaams Volksvertegenwoordiger Marius Meremans (N-VA) reageert bezorgd op de stillegging van de werken aan het stuwencomplex in Geraardsbergen: "Deze werken moeten zo snel mogelijk herstarten en in de tussentijd moet eventuele nieuwe watersnood koste wat het kost vermeden worden. De actiegroep heeft gelijk gekregen omdat er blijkbaar enkele moerasgebieden, die overstroming nodig hebben voor hun bestaan, door deze maatregelen bedreigd worden. Het kan niet zijn dat we de veiligheid van de bewoners in Geraardsbergen en omstreken daardoor op het spel zetten." Deze bezorgdheid kan op bijval rekenen van minister Weyts. Hij bereidt aanpassingen voor om een antwoord te bieden op de opmerkingen van de Raad voor Vergunningsbetwistingen en voorziet geen aanpassing van de deadline.

De renovatie van het Geraardsbergse sluizencomplex langs de Sasweg maakt deel uit van het project Stuwen op de Dender. Met het project wil waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal de overstromingsproblematiek op de Dender aanpakken. In Geraardsbergen worden de stuwen, het dienstgebouw en de omgeving vernieuwd. Er komt ook een vistrap en de sluis wordt aangepast. De werken gingen begin 2016 van start maar liggen nu stil na het recente arrest waarbij de bouwvergunning vernietigd werd.

De renovatie van de Waalse stuwen zorgt daarnaast ook voor extra watertoevoer naar Vlaanderen. De minister stelt alvast gerust dat er voorzien is in een noodstuw die reeds voldoende capaciteit heeft om een antwoord te bieden bij een hoge waterstand.

Meremans: "De werken op de andere sites aan de Dender gaan voorlopig door. Het blijft wel afwachten wat de gevolgen zijn van dit arrest op de andere stuwencomplexen. Deze vertragingen mogen absoluut niet leiden tot een heruitgave van de hevige overstromingen aan de Dender van een aantal jaren geleden." De minister wil in de eerste plaats focussen op het verkrijgen van een nieuwe bouwvergunning om de werken in Geraardsbergen te kunnen laten heropstarten.

Bekijk hier het fragment op TVOost.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is