Registratiesysteem voor fietsen over heel Vlaanderen

Door Marius Meremans op 11 februari 2021, over deze onderwerpen: Mobiliteit & verkeersveiligheid, Vlaams Parlement

Jaarlijks worden zo’n 30.000 aangiftes gedaan van fietsdiefstallen, waarbij we rekening moeten houden met het feit dat velen gewoonweg geen aangifte doen. Het reële cijfer zal dus hoger liggen.

Vlaams parlementslid Marius Meremans stelde in de commissie van 11 februari voor aan minister Lydia Peeters om het voorbeeld van ‘My Bike’ uit Brussel te volgen en ook in Vlaanderen elke fiets te voorzien van een unieke QR code zodanig dat de eigenaar snel te achterhalen is.

“Fietsersbond Vlaanderen pleit hier al langer voor en een geïntegreerd systeem zal sowieso zijn vruchten afwerpen. Nu zijn er eerder lokale initiatieven waar je de fiets kan laten graveren, bijvoorbeeld”, stelt Meremans.

De minister gaf aan hier werk van te maken. Overleg met Brussel en het Waals gewest moet leiden tot dergelijk systeem. Dit overleg zou plaatsvinden begin maart.

Ook is parlementslid Meremans voorstander van het voluit inzetten van lokfietsen om fietsdieven te klissen, volgens de minister is daar een kader voor opgemaakt.

“Lokfietsen schrikken dieven af en zodoende kunnen we het aantal diefstallen laten dalen.”

Meremans dringt erop aan om spoed te zetten achter de invoering van het registratiesysteem, want zo moedigen we fietsgebruik aan, ook op meer drukkere plaatsen en in het uitgaanscircuit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is