SCHOLIEREN VREZEN SLECHT ONDERHOUDEN FIETSPAD GENTSTESTEENWEG "We noemen dit de Dodentocht"

Door Marius Meremans op 5 december 2014, over deze onderwerpen: Mobiliteit & verkeersveiligheid, Regionaal Werk

Tientallen scholieren die dagelijks het fietspad van de Gentsesteenweg gebruiken, snakken naar verandering. Putten, wegverzakkingen en schuine tegels van het fietspad zijn hen een doorn in het oog. Wij fietsten - of moeten we zeggen hobbelden - een eind mee

Het fietspad van de Gentsesteenweg loopt van aan de Noordlaan in Dendermonde tot in het centrum van de stad. vanop de Noordlaan is de overgang plots heel duidelijk te merken. Ongelijke betontegels zorgen voor een regelrecht hobbelparcours, stilzitten op het zadel is er niet bij. Onderweg passeren ook nog uitstekende riooldeksels, schuin liggende dals en verzakte tegels de revue. En dat gaat zo door tot het einde van de weg.
 

[Fietspad Dendermonde 3¿Tekst DND - Marc Goossens]
Fietspad Dendermonde 3¿Tekst DND - Marc Goossens

Dodentocht

"We noemen dit de Dodentocht", zegt Elise uit het eerste middelbaar. Zij fietst dagelijks met vriendinnen vanuit Appels naar het Sint-Vincentiusinstituut in Dendermonde. "Niet zozeer omdat er hier letterlijk doden gaan vallen, maar wel omdat we hier echt afzien op het fietspad van de Gentsesteenweg. Elke dag, een keer 's morgens als we vanuit Appels naar school fietsen en een keer 's avonds als we weer naar huis rijden. En het wordt er met de tijd alleen maar erger door."

Schade aan fietsen

De klachten die de scholieren door de slechte staat van het fietspad hebben, zijn dan ook niet min. "We hebben er zelfs schade aan onze fietsen door", schetst Noa. "Dan valt ons licht van onze fiets, bij iemand anders is het de dynamo of batterij. Allemaal door al dat op en neer gehobbel. Alles ligt schots en scheef. Elke dag rijden wij hier Parijs-Roubaix, met alle gevolgen van dien."

"Dit is inderdaad echt geen pretje", getuigt Charlotte. "We zijn echt bang om te vallen ook. Gelegenheden genoeg daarvoor, van omhoog zittende riooldeksels, tot losliggende betegeling en een oneffen greppel tussen fiets- en voetpad waar je met je wiel kan blijven hangen. Aan één zijde ligt het fietspad trouwens zo schuin, dat het eerder een steile helling is in plaats van een weg om op te fietsen. Zeker bij slecht weer is dat de hel." Volgens de scholieren is het fietspad van de Gentsesteenweg het ergste wat ze op heel hun traject tussen huis en school tegenkomen. "En een alternatief is er niet", zegt Britt. "soms zie je mensen op de rijweg rijden, maar dat durven wij niet. Het verkeer op de Gentsesteenweg is immens druk. Dat is ook al je leven riskeren. En als je het doet, roepen boze chauffeurs je na."

Oppositieraadslid Marius Meremans (N-VA) kaartte de slechte toestand van het fietspad aan tijdens de gemeenteraad. "Het is niet te begrijpen dat dit fietspad er zo blijft bijliggen", zegt hij. "Dit is één van de belangrijkste toegangen tot de stad en dagelijks maken er honderden fietsers gebruik van. De geplande heraanleg van de Gentsesteenweg mag toch niet langer aanslepen."

Volgens schepen van openbare werken Leen Dierick (CD&V) wacht de stad op subsidie voor de heraanleg van Gentsesteenweg, die ook een nieuw fietspad omvat.

"Een fikse toelage van 400.000 euro", zegt ze. "Die kunnen we niet zomaar laten liggen. Alleen is het nog afwachten wanneer dat geld er komt. We zoeken nu al met de stadsdiensten naar alternatieven in afwachting van. Want ook wij beseffen inderdaad dat dit fietspad zo niet veel langer kan blijven."

HLN 27/9/2014

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is