Scouts bieden onderdak aan speelpleinen van Speelplaneet

Door Marius Meremans op 20 februari 2016, over deze onderwerpen: Jeugd, Regionaal Werk, Ruimtelijke ordening

De Speelplaneet uit Appels zal terechtkunnen in de nieuwbouw van de scouts in Baasrode. Zo komt er toch nog een oplossing voor de speelpleinwerking die uit de boot dreigde te vallen toen de plannen voor een jeugdcentrum in Appels werden afgeblazen.

De Speelplaneet is al een aantal jaren op zoek naar een definitieve stek. Het stadsbestuur van Dendermonde besliste in 2010 om een nieuw jeugd- en dienstencentrum te bouwen op de site van de stedelijke basis- en freinetschool De Appelbloesem. De speelpleinwerking Speelplaneet, enkele lokale verenigingen, de wijkagent en het Jeugdkoor Jeko zouden hier een vaste locatie krijgen.

“De openbare aanbesteding leverde helaas maar twee kandidaten op, met bovendien prijzen die opmerkelijk hoger liggen zijn dan de bijna 800.000 euro die gepland was”, legt schepen van Jeugd Lien Verwaeren (CD&V) uit. “We beslisten de bouwplannen voor het jeugd- en dienstencentrum in Appels op te bergen. Maar we hebben een mogelijk alternatief: een samenwerking met de scouts van Baasrode, die bezig zijn met een nieuwbouwproject.”

De bouwaanvraag daarvoor is ingediend. De scouts zien het zitten om hun gebouwen in de zomer te verhuren aan de speelpleinwerking. “Het is een grote investering en we wilden sowieso onze gebouwen al verhuren als bivakplaats op momenten dat er geen werking is voor onze leden. Maar als er goede afspraken gemaakt worden, kan het geen probleem zijn om te verhuren aan de speelpleinwerking”, zegt hoofdleider Arthur Vranken.

De jeugdbeweging wil nog dit jaar starten met de bouw. “Iedereen die wil komen helpen kan dat, want we zullen veel zelf moeten doen”, geeft Mark Van Der Beken, de verantwoordelijke voor de nieuwbouw aan. “Het wordt een gebouw van vierhonderd vierkante meter op een terrein van acht are met heel veel speelmogelijkheden in de volle natuur.”

Een win-winsituatie lijkt het. Toch zijn er kritische opmerkingen vanuit de oppositie. “In dit alternatief is er geen sprake van ruimtes voor andere verenigingen, zoals jeugdkoor Jeko, en activiteiten, zoals jeugdateliers. Het is duidelijk dat het schepencollege met dit voorstel een besparing wil realiseren”, zegt Klaartje Van Havermaet (N-VA).

“Veel vragen blijven nog open”, vult Marius Meremans (N-VA) aan. “Zal de stad de lokalen huren of zich inkopen en voor welk bedrag? Wat is het financieel plaatje? Is verhuur als jeugdverblijf in de toekomst nog mogelijk? Het is allemaal nog onduidelijk.” 

Voor de noden van de school in Appels, het jeugdkoor Jeko dat er repeteert en de wijkagent die in het jeugdcentrum een bureau had gekregen zoekt het stadsbestuur nog een oplossing.

Bron: GVA - svos 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is