Stad en actiecomité vechten vergunning asbestverwerker aan bij Raad van State

Door Marius Meremans op 11 december 2015, over deze onderwerpen: Regionaal Werk

De zaakvoerder van Asbeco haalde vorige week opgelucht adem toen het bedrijf na zeven jaar procederen een milieuvergunning van twintig jaar kreeg voor de verwerking van asbesthoudend afval op de bedrijfssite langs de Steenweg naar Wetteren in Schoonaarde. Maar de aanslepende procedure krijgt nog een staartje. "We hebben met het schepencollege beslist om naar de Raad van State te gaan om de beslissing van de minister aan te vechten", kondigde schepen van Milieu François De Bleser (CD&V) woensdag aan op de gemeenteraad. Hij antwoordde er op een vraag van Marius Meremans (N-VA). "Wij zijn als fractie even ontgoocheld als de bevolking van Schoonaarde", zei Meremans. "De mensen gingen ervan uit dat de problemen van de baan waren, maar nu neemt de ongerustheid opnieuw toe."

Ook de gemeente Berlare, aan de overkant van de Schelde is ongerust en schaart zich achter de beslissing van de Dendermondse politiek om naar de Raad van State te stappen. "Er is unanimiteit over die beslissing, bij alle partijen", zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V). "We schakelen een advocaat in, die in naam van de hele gemeenteraad het standpunt tegen de verlening van de vergunning zal verdedigen." De redenen die aangehaald worden blijven dezelfde als bij eerder protest. "We gaan naar de Raad omdat de mensen van Schoonaarde dat verdienen", legt schepen De Bleser uit. "Er is gevaar voor de volksgezondheid, er is de vrees voor longvlieskanker."

Actiecomité Geen Asbest in Schoonaarde (GAS) is blij met de beslissing. "Zo'n bedrijf midden in de dorpskern dat kan niet", zegt Pascal De Roock. "We hebben er ons altijd tegen verzet en zullen dat blijven doen. We zijn uiteraard zeer blij met de steun van de stad. Het is een teken dat er rekening wordt gehouden met onze bezorgdheid."

Strenge regels

Zaakvoerder Koen Heymans van Asbeco laat het niet aan zijn hart komen. "Ik heb na zeven jaar procederen wat ik wilde: een milieuvergunning. Dus ik zal de werkzaamheden opstarten", zegt hij. 

"Iedereen heeft het recht om naar de Raad van State te stappen, wij hebben dat ook gedaan. Maar als acht adviesorganen een positief advies geven aan de minister om een vergunning te verstrekken, dan zie ik niet in met welke argumenten men naar de Raad van State stapt. Er wordt op emotie gespeeld, maar er zijn heel veel regels verbonden aan onze activiteiten. Natuurlijk zullen we ons aan die regels houden. We krijgen vaak controle op de naleving daarvan."

"Er is nog heel veel asbest, ook in Dendermonde. En dat moet ergens verwerkt worden. Het mooie zien de mensen niet: eigenlijk verkopen wij schone lucht door de opruiming van asbest."

STEF VAN OVERSTRAETEN

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is