Stad heeft degelijk hotel nodig

Door Marius Meremans op 7 januari 2016, over deze onderwerpen: Efficiënte overheid, Regionaal Werk, Ruimtelijke ordening, Toerisme, Vlaams Parlement

Toeristen vinden hun weg naar Dendermonde, maar blijven vaak niet overnachten in de stad. Dat blijkt uit de cijfers van het aantal toeristische overnachtingen. Die liggen in Dendermonde zes keer lager dan in vergelijkbare steden. "Te wijten aan een gebrek aan accommodatie", zegt raadslid Marius Meremans. De stad herkent de nood aan een stadshotel, maar mikt vooral op dagtoeristen.

Ongeveer 15.500 overnachtingen tekende Dendermonde in 2014 op. Dat ligt een flink stuk hoger dan tien jaar geleden. In 2005 werden 11.522 overnachtingen geboekt in de Ros Beiaardstad. In het Ros Beiaardjaar 2010 waren dat er 12.031. Ondanks de stijging tellen gelijkaardige steden wel bijna dubbel zoveel overnachtingen. Turnhout heeft zelfs 54.774 overnachtingen, Beveren 58.080 en ook Deinze en De Pinte doen met respectievelijk 34.042 en 19.903 beter.

Grote bedrijven

Met 350 overnachtingen per 1.000 inwoners ligt het aantal toeristische overnachtingen in Dendermonde dan ook ruim zes keer lager dan bij vergelijkbare steden, met een gemiddelde van 2.159 overnachtingen per 1.000 inwoners. "Aalter, dat maar de helft van het aantal inwoners van Dendermonde telt, tekent bijna dubbel zoveel overnachtingen op, namelijk 30.330 tegenover de 15.589 in Dendermonde."

B&B's doen nochtans erg goede zaken in Dendermonde, maar een hotel is er momenteel niet. Het City Hotel aan de Oude Vest staat al jaren leeg en ruimt binnenkort plaats voor flats. "Het is net door dat gebrek aan degelijke accommodatie dat er minder overnachtingen zijn", meent Marius Meremans (N-VA). "Grote bedrijven met internationale faam laten hun zakenpartners overnachten in nabijgelegen gemeenten. Het stadsbestuur zou investeerders kunnen uitnodigingen om een hotel in de buurt van het stadscentrum te bouwen." Ook een moderne camping of pleisterplaats voor toeristen met een mobilhome is er niet. "Een degelijke campagne om de stad te promoten zou niet misstaan", zegt Meremans. "Het is duidelijk dat extra toeristische overnachtingen goed zijn voor onze stad. Dat is ook een zege voor de lokale middenstand."

Burgemeester Piet Buyse (CD&V) bevestigt dat Dendermonde nood heeft aan een goed hotel. "Dat is een lacune, maar moet door de privé ingevuld worden", zegt hij. "De stad is zeker bereid om daar een ondersteunende rol in te spelen. In onze ruimtelijke planning zijn zoekzones aangeduid waar hotels mogelijk zijn. Doordat de stad het verblijfstoerisme ondersteunt, is het aantal logiesmogelijkheden de voorbije jaren al sterk gestegen. Tien tot vijftien jaar geleden bleven de logies beperkt tot een vijftal adressen. Ondertussen is dat verdrievoudigd tot een vijftiental. De bezettingscijfers daar zijn trouwens hoog."

Verblijfsarrangementen

De stad mikt in de eerste plaats op dagtoerisme. "We hebben een zeer uitgebreid aanbod van bezienswaardigheden, wandelingen, watertoerisme enzovoort", zegt Patrick Segers, hoofd van de dienst Toerisme en Stadspromotie. "Dendermonde zit op vlak van dagtoerisme zeker bij de steden met een grootste aanbod in Vlaanderen. Omdat we ook het verblijfstoerisme omhoog willen krijgen, hebben we bij Toerisme Scheldeland aangedrongen om verblijfsarrangementen voor Dendermonde te ontwikkelen. Toeristen die in een andere gemeente overnachten, kunnen dan verleid worden tot een bezoek aan Dendermonde. In andere gemeenten is er vaak een specifiek slaapaanbod voor zakenlieden, waardoor de cijfers daar sterk hoger liggen. Wij mikken in de eerste plaats op de recreatieve toerist. We leveren heel wat inspanningen achter de schermen en hebben binnen afzienbare tijd op een concreet resultaat."

Nele Dooms - HLN

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is