Vernieuwing Geraardsbergse sluizencomplex moet zo snel mogelijk terug van start gaan

Door Marius Meremans op 16 oktober 2017

De werken aan het stuwencomplex op de Dender in Geraardsbergen zijn stilgelegd. De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de bouwvergunning vernietigd naar aanleiding van een ingediende klacht. Vlaams Volksvertegenwoordiger Marius Meremans (N-VA) reageert bezorgd: "Het Milieufront Omer Wattez speelt met veiligheid en woningen van de bewoners uit Geraardsbergen en omstreken! Deze werken moeten zo snel mogelijk herstarten. Dit dossier is essentieel voor de waterbeheersing in de Denderregio."

De renovatie van het Geraardsbergse sluizencomplex langs de Sasweg maakt deel uit van het project Stuwen op de Dender. Met het project wil waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal de overstromingsproblematiek op de Dender aanpakken. In Geraardsbergen worden de stuwen, het dienstgebouw en de omgeving vernieuwd. Er komt ook een vistrap en de sluis wordt aangepast. De werken gingen begin 2016 van start maar liggen nu stil na het recente arrest waarbij de bouwvergunning vernietigd werd.

Hiermee loopt het stuwenproject langs de Vlaamse kant van de Dender loopt extra vertraging op, terwijl men op het Waalse traject klaar is met de renovatie van haar sluizen. Als gevolg hiervan kan er heel wat extra watertoevoer zijn richting Vlaanderen, watertoevoer waarvoor onze verouderde sluizen niet klaar zijn.

Meremans: "Onder minister Ben Weyts is er eindelijk aandacht voor het probleem van waterbeheersing op de Dender. Deze vertragingen mogen absoluut niet leiden tot een heruitgave van de hevige overstromingen aan de Dender van een aantal jaren geleden. Ik zal de minister dan ook vragen naar zijn engagement om de werken zo snel mogelijk terug te laten opstarten en zijn initiatieven om in de tussentijd verdere watersnood aan de Dender koste wat het kost te vermijden."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is