Waterkwaliteit zwembaden binnenkort online beschikbaar

Door Marius Meremans op 29 oktober 2017

Deze zomer werden we opgeschrikt door het bericht dat de Nederlandse zwembaden boordevol schimmels zaten. Dit vormde de aanleiding voor Vlaams parlementslid Marius Meremans (N-VA) om de minister bevoegd voor Welzijn te bevragen over de toestand in de Vlaamse zwembaden. De minister wil actie ondernemen: hij wil zwemmers meer informeren over de kwaliteit van het zwemwater van zwambaden én werk maken van een brede sensibiliseringscampagne over het correct hygiënisch gedrag in zwembaden om zo infecties en gezondheidsrisico’s te vermijden. Meremans: “Een goede zaak, want burgers worden wel nog altijd onvoldoende geïnformeerd over de kwaliteit van het zwemwater.”

Een vochtige zwembadomgeving is voor schimmels het ideale milieu om tot ontwikkeling te komen. In Vlaanderen hebben we geen cijfers over de hoeveelheid schimmels, maar uit een steekproef in de Nederlandse publieke binnenzwembaden blijken er 79 verschillende schimmelgroepen aanwezig te zijn in de zwembaden. Desinfectie van het zwemwater, goed onderhoud van de vloer en hygiënisch gedrag van de zwemmers is dus belangrijk.

Waterkwaliteit
 

Meremans: “Wat betreft de desinfectie van het zwemwater kennen we in Vlaanderen strenge eisen.” Het zwembadwater moet voldoen aan bepaalde kwaliteitsvereisten en de hoeveelheid chloor en zuurtegraad moeten meermaals per dag nagekeken worden.

“Toch worden burgers onvoldoende geïnformeerd over de kwaliteit van het zwemwater in zwembaden.” aldus Meremans. “Daarom zal de minister de waterkwaliteit van zwembaden online zichtbaar maken zodat burgers dit makkelijk kunnen raadplegen”. Dit zal worden toegevoegd op de reeds bestaande website kwaliteitzwemwater.be; die totnogtoe enkel handelt over de waterkwaliteit van recreatievijvers, kustwater en zwemvijvers.

Onderhoud van de vloeren
 

Voor het onderhoud van de vloeren zijn er veel minder eisen. De lokalen, de vloeren en alle interne uitrusting in zwembaden moeten vervaardigd zijn uit niet-wateropslorpend, gemakkelijk afwasbaar en corrosiewerende materialen om de groei van pathogene micro-organismen zoveel mogelijk te voorkomen. Maar maandelijkse vloercontroles zijn voor steeds minder zwembaden verplicht. Marius Meremans (N-VA): “Deze vloercontroles zijn nochtans nuttig en daarom wil ik de exploitanten van zwembaden oproepen om zelf vloercontroles te doen. Op die manier kan er tijdig worden ingegrepen wanneer er schimmelvorming of andere problemen opduiken.”

Hygiëne zwemmers
 

Tot slot kan je als zwemmer zelf ook een aanzienlijke bijdrage leveren aan de hygiëne van het zwemwater en er mee voor zorgen dat je geen schimmelinfecties oploopt. Via een sensibiliseringscampagne wil minister Vandeurzen zwemmers wijzen op de mogelijke risico’s bij het zwemmen (bv. verdrinking) maar vooral zwemmers informeren over het belang van hygiënisch gedrag.

Meremans: “Waar het in het buitenland de gewoonte is om voor het zwemmen te douchen is dit in Vlaanderen nog steeds onvoldoende ingeburgerd. Vooraf douchen en toiletgebruik dragen nochtans heel wat bij tot de hygiëne van het zwemwater. Daarnaast kunnen zwemmers ook heel wat problemen voorkomen door zich achteraf goed af te drogen, vooral de voeten. De huid is in principe voldoende beschermd om schimmelinfecties te vermijden maar wanneer je voeten bijvoorbeeld vochtig blijven wordt de kans op schimmelinfecties groter.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is