De nieuwe verkeersbarometer van VIAS is niet mals. Tijdens de eerste 9 maanden van dit jaar kleuren de cijfers donkerrood over heel Vlaanderen. Met een stijging van 5 verkeersdoden en 13,7% meer letselongevallen ten aanzien van vorig jaar, kunnen we in Oost-Vlaanderen geen mooie cijfers voorleggen.

Splitsen we deze cijfers uit, zien we dat de stijging in het aantal doden voornamelijk te vinden valt bij ongevallen met personenwagens (+3). Bij de letselongevallen zien we dan weer een grotere stijging bij de ongelukken waarbij lichte vrachtwagens betrokken zijn (+15,9%). Dit gevolgd door +14,5% bij motorfietsers en +14,4% bij fietsers. Tot slot kan nog meegegeven worden dat er 67 ongevallen met e-steps werden geregistreerd. Aangezien het het eerste jaar is dat deze ongevallen worden bijgehouden in een aparte categorie kan hier geen stijging of daling vermeld worden. Wel kan gesteld worden dat dit het meest aantal ongevallen in Vlaanderen is op Antwerpen na.

De nieuwe barometer is verontrustend zowel op Vlaams als op Oost-Vlaams niveau”, zegt Meremans. “Het is belangrijk dat we deze cijfers ernstig nemen en de koe bij de horens vatten. Ik zal de minister alvast vragen naar 4 zaken. Een uitbreiding van het Kopenhagenplan om de financiering van veilige fietsinfrastructuur te garanderen, een duidelijkere analyse van de verkeersongevallen zodat we gerichter actie kunnen ondernemen, een grootschalige campagne om verkeersveiligheid nog meer in de aandacht te brengen en initiatief vanuit de Vlaamse Overheid om de huidige investeringen in veilige verkeersinfrastructuur door lokale overheden te garanderen.”

Onderwerpen