De Blue-bikecijfers van 2023 braken meerdere records. Met maar liefst 356.417 ritten in 2023 kende het bedrijf een stijging van 82,2% ten aanzien van 2021. Daarnaast blijven het aantal abonnees en locaties waar de fietsen beschikbaar zijn alleen maar toenemen.

 

Voor Dendermonde is dit ook goed nieuws. Aan het station zijn er 32 fietsen beschikbaar die het afgelopen jaar 532 unieke gebruikers opleverden. “In totaal werden er zo 4.112 ritten mee gemaakt wat een stijging is van 45,8% sinds 2021”, stelt Meremans. “We hebben deze legislatuur de fiets altijd hoog op de agenda gehouden en dat zien we dus nu ook in de cijfers van Blue-bike. Vele gestrande reizigers zetten hun tocht verder met de fiets, een trend die we met de Stad alleen maar ondersteunen. Zo dragen we ook financieel bij bij elke rit die gebeurt met een Blue-bike.”

 

Toch blijft er nog werk aan de winkel. Het station is aan vernieuwing toe en dit toont zich ook in de fietsinfrastructuur. “Terwijl meer mensen dan ooit de trein nemen, laat de NMBS het na goede fietsenstallingen aan te bieden. Ze zijn vaak te klein, maar bovenal onveilig. In het overgrote deel is er zelfs geen camerabewaking. De investeringen in parkeercapaciteit en beveiliging van fietsenstallingen moeten omhoog. Enkel op die manier stimuleren we de combinatie fiets en trein”, zegt Kamerlid Tomas Roggeman.

 

Vanuit de Stad zijn we sinds lang vragende partij voor een betere fietsinfrastructuur aan het station. We zullen hier dan ook blijven op aandringen om zo het aantal fietsers van en naar het station nog verder omhoog te krijgen”, besluiten Meremans en Roggeman.

 

Onderwerpen