Alarmbel verhuist naar Kamer en Senaat

Door Marius Meremans op 19 december 2019, over deze onderwerpen: Cultuur, Inburgering

De parlementsvoorzitters hebben de alarmbelmotie rond de subsidiestop voor sociaal-culturele verenigingen ontvankelijk verklaard.

De oppositiepartijen SP.A, Groen en PVDA staken vorige week in het Vlaams Parlement een stokje voor de aanpassing van het decreet over de subsidiëring van socioculturele verenigingen. Ze gebruikten daarvoor de 'ideologische alarmbelprocedure', die elke discriminatie 'om ideologische en filosofische redenen' verbiedt. Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD wilden de regels immers aanpassen, opdat verenigingen 'die zich terugplooien op hun etnisch-culturele afkomst en segregatie in de hand werken', niet langer steun zouden krijgen.

Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) moest de motie onmiddellijk overmaken aan de voorzitters van de Kamer, de Senaat en het parlement van de Franse Gemeenschap.

Homans (Vlaams Parlement), Patrick Dewael (Kamer), Sabine Laruelle (MR) en Rudy Demotte (parlement Franse Gemeenschap) hebben zich gistervoormiddag samen over de motie gebogen en hebben bij staking van stemmen de motie ontvankelijk verklaard. Dat betekent concreet dat de motie nu verhuist naar de Kamer en de Senaat. Het is afwachten hoe snel het dossier daar op de agenda zal komen.

Vlaams Parlementslid Marius Meremans (N-VA) is niet te spreken over het manoeuvre van de oppositie. 'De linkse oppositie, opgedraaid door de PVDA, kiest hiermee om de Vlaamse autonomie te beknotten. 75 procent van het Vlaams Parlement ging dit decreet goedkeuren. De tekst is duidelijk niet discriminerend, maar links wil hiermee het beeld creëren van de “onverdraagzame” Vlaming.'

'Franstalige partijen zullen nu mee beslissen over Vlaams beleid, dit is een gevaarlijk precedent', zegt de N-VA'er. Hij spreekt van een 'communautaire bom'.

Vlaams Parlementslid Katia Segers (SP.A) reageert verheugd op de beslissing. 'Dit bevestigt dat er mogelijk een grond van discriminatie zit in het voorstel.' (evg)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is