Binnenstad Dendermonde wordt zone 30

Door Marius Meremans op 23 april 2020, over deze onderwerpen: Regionaal Werk

Het schepencollege van Dendermonde heeft beslist dat de gehele binnenstad (centrum ) een zone 30 krijgt. Op die manier wiedt Dendermonde in de verschillende snelheidsregimes in de binnenstad en werkt ze verder aan een dynamisch, bruisend maar vooral leefbaar centrum voor bewoners, shoppers maar ook voor onze scholieren. We geven hiermee ook meer aandacht voor de fietsers en  voetgangers.

Wie momenteel de Dendermondse binnenstad binnenrijdt moet goed in de gaten houden welke snelheidsbeperking er geldt in de straat, want dat durft al weleens veranderen. Veel onderdelen van de stad zijn nog 50km/u, andere delen zijn 30km/u. Het stadsbestuur wil nu eenheid scheppen en de hele binnenstad zone 30 maken.

De keuze voor een zone 30 kent meerdere redenen. Marius Meremans (N-VA): “We willen het winkelen, flaneren én fietsen in onze binnenstad aangenamer en veiliger maken. Beleid voeren is knopen doorhakken en durven keuzes te maken. We ontwikkelen tegelijk voldoende parking maar we verlagen de snelheid zodat vertoeven in ons centrum aangenamer wordt.“

De nieuwe zone 30 van de binnenstad bevindt zich binnen de volgende zone: In het zuiden begint de zone aan de stationsomgeving en deze loopt verder naar het westen tot aan de Geldroplaan. De zone wordt begrensd in  het oosten en het noorden door de Leopoldlaan en de Noordlaan, die als gewestwegen zelf 50km/u blijven. In het noordwesten loopt de zone 30 dan tot en met de bibliotheek.

De straat naar het zwembad en de Stationsstraat worden eveneens zone 30 omdat je daar gemengd verkeer krijgt met veel fietsers.

“Het is aan de gemeenteraad nu om in mei hiervoor het licht op groen te zetten, zodanig dat we alles in gang kunnen zetten richting nieuw schooljaar.“

 

De zone 30km/u (bestaande en nieuwe) omvat de volgende straten:

Lodewijk Dosfelstraat
Kapittelstraat
Onze-Lieve-Vrouwkerkplein
Nachtegaalstraat
Kazernestraat
Veerstraat
Kasteelstraat
Franz Courtensstraat
Justitieplein
Kerkstraat
Grote Markt
Prudens Van Duysestraat
Sas
Greffelinck
Ridderstraat
Emiel Van Winckellaan
Beurzestraat
Zwarte Zusterstraat
Vlasmarkt
Sint-Jorisgilde
Sint-Rochusstraat
Gildenhof
Begijnhoflaan
Molenstraat
Zuidlaan
Bijvang
Heldenplein
Koningin Astridlaan
Werf
Papiermolenstraat
Bogaerdstraat
Dijkstraat
Oude Vest
Sint-Jacobstraat
Lindanusstraat
Nijverheidsstraat
Leo Bruynincxstraat
Zwijvickstraat
Weldadigheidstraat
Heldenplein
Brusselsestraat
Begijnhof
Geldroplaan
Nieuw Kwartier
Burgemeester Portmanslaan (tussen Geldroplaan en Statieplein)
Statieplein
Inrit richting Olympos (klein stuk Leopoldlaan)

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is