Om bepaalde deelsteps te gebruiken, dien je minstens 18 jaar te zijn, maar officieel staat er in België geen leeftijdsgrens op. Puur theoretisch zou een 5-jarige dus mogen rijden met een step die 25 km/u kan halen. Hierbij is ook het dragen van een helm niet verplicht.
Volgens experten is dit een verontrustend gegeven. Steps hebben kleine harde wieltjes waardoor het valrisico bij oneffenheden of gaten in het wegdek hoger ligt dan bij een gewone fiets. Zelfs met kleine snelheden kan een val met deze steps ernstige gevolgen hebben.

Als we even over het muurtje kijken naar onze noorderburen, zien we dat zij wel een leeftijdsgrens hebben. Daar ligt de minimumleeftijd voor het gebruik van dergelijke steps op 16 jaar.

Nieuwe en innovatieve manieren om ons te verplaatsen zijn altijd welkom, alleen moeten ze natuurlijk wel op de juiste manier gereguleerd worden. Dit komt uiteindelijk ieders veiligheid ten goede. Zoals de minister aangaf in de commissie, valt deze regelgeving onder federale bevoegdheid. Het is dan ook goed dat dit binnenkort reeds op de interministeriële conferentie zal besproken worden. We kijken alvast uit naar het resultaat hiervan.

Onderwerpen