€15,5 miljoen voor cultureel-erfgoedorganisaties in Oost-Vlaanderen

Door Marius Meremans op 2 oktober 2023, over deze onderwerpen: Cultuur

De Vlaamse Regering besliste recent over de nieuwe vijfjarige werkingssubsidies voor cultureel-erfgoedorganisaties. Het vrijgemaakte budget werd met 54% verhoogd waardoor deze organisaties jaarlijks 51,5 miljoen euro krijgen. Een ruime 15 miljoen euro daarvan gaat naar organisaties in de provincie Oost-Vlaanderen. “We zijn zeer verheugd met deze nieuwe middelen”, zegt Marius Meremans, Vlaams Volksvertegenwoordiger uit Oost-Vlaanderen. “Oost-Vlaanderen heeft veel waardevol cultureel-erfgoed. Met deze extra investering voert de Regering het regeerakkoord uit en kan de sector de stijgende kosten opvangen, maar ook verder openbloeien en groeien.

Van de 84 ingediende subsidieaanvragen werden er 79 positief beoordeeld die samen 51.537.000 euro toegekend krijgen. Met elk van deze organisaties wordt dit jaar nog een subsidieovereenkomst gesloten. De organisaties zelf werden onderverdeeld in verschillende categorieën waaronder musea, culturele archiefinstellingen, erfgoedbibliotheken, dienstverlenende organisaties en periodieke culturele-erfgoedpublicaties. Daarnaast krijgt ook de werkplaats voor immaterieel-erfgoed een subsidie.

Kijken we naar Oost-Vlaanderen, dan zien we dat in alle categorieën onze provincie vertegenwoordigd is”, stelt Meremans. “Van musea als het S.M.A.K., het Stedelijk Museum Sint-Niklaas, ’t Gasthuys in Aalst tot archiefinstellingen als Liberas en Amsab. Allen werden hun dossiers gehonoreerd door de Minister. Als we alle bedragen optellen, zien we dat Oost-Vlaanderen ongeveer 15,5 miljoen euro in de wacht sleept.”
De volledige lijst van toegekende bedragen is terug te vinden op de website van het departement Cultuur, Jeugd & Media (https://www.vlaanderen.be/cjm/nl/nieuws/vlaamse-regering-maakt-18-miljoe...).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is