In de huidige regeerperiode wordt €360 miljoen geïnvesteerd in extra plaatsen in bestaande scholen. Een historisch hoog bedrag waarmee de inhaalbeweging volop wordt ingezet. Van deze €360 miljoen moest nog €180 miljoen worden toegekend. Om dit tot stand te brengen, werd gebruik gemaakt van de gloednieuwe 3de editie van de capaciteitsmonitor. Deze toont aan waar tegen het schooljaar 2027-2028 een plaatstekort zou verwacht worden en daaruit bleek dat vooral in het secundair onderwijs extra investeringen nodig zijn. Het gaat daarbij om om en bij de 40.000 plaatsen waarvan 10.000 zich in het BSO situeren, 13.000 in het ASO en 17.000 in het TSO. Ook werd met deze monitor voor het eerst de noden van het buitengewoon onderwijs in kaart gebracht.

In Dendermonde wordt in deze nieuwe ronde met €4,85 miljoen geïnvesteerd in 410 extra plaatsen in het secundair onderwijs.

Het is de bedoeling om nog voor de zomer de eerste concrete capaciteitsprojecten goed te keuren. In 2022 zal daarbij het budget prioritair worden ingezet voor extra plaatsen in het buitengewoon onderwijs.

We hebben in Dendermonde een mooi, kwalitatief aanbod binnen het secundair onderwijs”, besluit Meremans. “Het is dan ook belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren die hier naar school willen gaan, dit ook kunnen en dat we onze sterke positie hier behouden. Met deze extra investering kunnen we alvast een antwoord bieden op de plaatstekorten die zich zouden stellen.

Onderwerpen