Iedereen is het er over eens, de Sint-Gillislaan en de Heirbaan zijn onveilig voor fietsers. Ook het stadsbestuur gaat hiermee akkoord en werkt hard aan een fietssnelweg tussen Brussel en Dendermonde om de veiligheid voor fietsers maximaal te maken. Deze beslissing kan echter niet op een dag worden genomen, en daarom zal het AWV tussen 21 en 24 augustus een fietssuggestiestrook aanleggen. "Deze strook geeft een signaal aan automobilisten dat er mogelijk fietsers kunnen rijden, waardoor ze veel alerter zullen zijn", aldus Meremans.

Op de drukke gewestweg passeren dagelijks heel wat fietsers. Ook tijdens de schooldagen zijn er heel wat jongeren die daar fietsen om naar hun school te rijden. De straten zijn ook al vele jaren een heikel punt voor de veiligheid, maar met deze ingreep moet dat nu verbeteren. Al van bij het begin van zijn aantreden klopte schepen Meremans aan bij het AWV om de stroken aan te leggen en de veiligheid iets te verhogen. "Nu werd er budget vrijgemaakt om de werken uit te voeren. Indien de weersomstandigheden het toelaten zullen die volgende week worden aangelegd", klinkt het. Het is heel uitzonderlijk dat dit soort stroken op een gewestweg worden aangelegd. De schepen van Mobiliteit hamert er ook op dat de suggestiestroken er liggen alvorens het nieuwe schooljaar begint. "Dit is een eerste stap voor de veiligheid, maar het ultimatum is toch de fietssnelweg, zodat het fietsverkeer weg kan van deze gewestweg. We zijn hiervoor stappen aan het nemen, maar wilden in tussentijd dit toch ook al voorzien", aldus de schepen.

De fietsersbond van Dendermonde is blij met de beslissing, maar blijft ook voorzichtig. "De stroken zijn een stap in de goede richting en zeer belangrijk voor de veiligheid op die gewestwegen, maar eigenlijk zijn ze vier jaar te laat", klinkt het. "Het zal zeker een groot verschil maken. Ideaal was een fietspad geweest, maar we juichen de stroken wel toe. We zijn ook de input van de stad dankbaar, maar we zijn er zeker nog niet en er is nog veel werk op andere plaatsen", klinkt het.

De wegenwerken zorgen ook voor enkele maatregelen in het verkeer. Op 20 augustus wordt het wegdek volledig gereinigd. De dagen nadien wordt er per zone van 300 meter een strook aangelegd. Het verkeer kan beurtelings blijven doorrijden met behulp van verkeerslichten. Aan beide kanten is er wel een parkeerverbod tijdens de werken.