Marius Meremans vraagt Vlaams plan voor e-steps en e-bikes

Door Marius Meremans op 28 oktober 2021, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid, Fietsen
Zakenman op step

E-steps zijn vandaag niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Het ontbreekt echter nog steeds aan eenduidige regelgeving. “Op dit moment kan eender wie zich via een e-step verplaatsen op de openbare weg, ongeacht de leeftijd. Er is ook geen rijbewijs of helm voor vereist terwijl deze steps snelheden tot 25 km per uur halen. Dat is een probleem aangezien de ongevallencijfers van e-steps redelijk hoog liggen”, zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger Marius Meremans.

Onlangs was er de oproep van mond-, kaak- en aangezichstchirurg Christophe De Foer om het gebruik van e-steps achterwege te laten. Een blik op de cijfers leert ons dat in 2020 zowel de cijfers van het aantal letselongevallen, als van het aantal zwaargewonden door een ongeval met een E-step significant gestegen is ten opzichte van 2019. De Foer pleit dan ook andere voor verplichte helmdracht, het verbieden van rijden met oortjes en koptelefoons en een lagere maximumsnelheid.

Het is aan de commissie Mobiliteit in het Vlaams Parlement om het probleem met de e-steps te bekijken en een eenduidig beleid hiervoor uit te tekenen. Daarvoor moet over partijgrenzen heen een consensus gevonden worden. “De commissie en de minister moeten hun verantwoordelijkheid nemen en rond te tafel gaan zitten met alle actoren”, aldus Marius Meremans. “Daarbij moeten we ook verder durven kijken dan enkel de e-steps en dienen we met een eenduidig plan te komen dat ook voor elektrische one wheels, fietsen en speedpedelecs geldt. Bepaalde elementen zijn weliswaar federale materie, maar dat mag ons niet gaan tegenhouden om samen bepaalde lijnen te gaan uitzetten. Zelf volgen we dit als partij in de commissie al enige tijd op en we zullen dit ook blijven doen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is