Nieuw subsidiereglement projectondersteuning talentontwikkeling amateurkunsten

Door Marius Meremans op 5 juli 2021, over deze onderwerpen: Cultuur

Minister Jan Jambon brengt een nieuw subsidiereglement voor projectondersteuning van talentontwikkeling bij amateurkunstenaars. Met deze subsidies wil men de talentontwikkeling binnen de amateurkunsten verder ondersteunen en de samenwerking met het deeltijds kunstonderwijs en/of professionele kunsten stimuleren. “Talentontwikkeling is een zeer belangrijk gegeven binnen de amateurkunsten. Of je nu jong of oud, beginnend of semiprofessioneel bent, elke (amateur)kunstenaar ontwikkelt zich tijdens het uitoefenen van zijn activiteit. De erkenning en ondersteuning van de minister wordt dan ook warm onthaald”, stelt Marius Meremans, Vlaams Volksvertegenwoordiger (N-VA).

Vanaf het moment dat een amateurkunstenaar zijn nieuwe hobby oppikt, maakt talentontwikkeling deel uit van zijn of haar traject als kunstenaar. Net daarom is het belangrijk dat dit ondersteund wordt. “Met dit nieuwe reglement wil ik een financiële stimulans geven aan de kunstbeoefenaars zelf, als individu of binnen een vereniging, om projecten op te zetten die inzetten op talentontwikkeling en kwaliteitsbevordering”, vertelt Jan Jambon, Vlaams Minister-President en minister van Cultuur. “Daarnaast is het ook de bedoeling om via deze weg de samenwerking tussen het amateurkunstenveld en het deeltijds kunstonderwijs en/of het professionele kunstenveld te stimuleren.”

Het is een tijdelijk, experimenteel reglement dat onder andere moet peilen naar de nood aan ondersteuning voor talentontwikkeling binnen de sector amateurkunsten. Daarnaast vormt het een belangrijk element binnen het traject naar een nieuw amateurkunstenbeleid waar volop aan gewerkt wordt.
De eerste indiendatum zal 15 september 2021 worden voor projecten die van start kunnen gaan op 1 januari 2022.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is