Nieuwe subsidielijn zorgt voor 440.000 euro subsidie voor amateurkunstenaars!

Door Marius Meremans op 17 december 2021, over deze onderwerpen: Cultuur, Vlaams Parlement

Gisteren maakte minister van Cultuur, Jan Jambon bekend dat ruim 440.000 euro zal toegekend worden aan projecten die de talentontwikkeling van de amateurkunstenaars bevorderen. 44% van de Vlamingen is amateurkunstenaar. Het is dan ook logisch dat deze sector op de juiste manier ondersteund wordt. Met deze nieuwe subsidielijn willen we een extra stimulans geven aan de amateurkunstenaars die zich verder willen ontwikkelen in hun veld.

Het was afgelopen zomer dat minister Jambon een nieuwe subsidielijn presenteerde. Het ging om een experimenteel reglement om de talentontwikkeling in de amateurkunstensector verder te ondersteunen. Na deze lancering werden er maar liefst 147 ontvankelijke dossiers ingediend. 87 daarvan werden goedgekeurd. De projecten die werden goedgekeurd kennen een mooie provinciale spreiding, wat wel opvalt is dat de veel projecten zich binnen de discipline ‘muziek’ bevinden. Samengeteld, mogen de goedgekeurde projecten op een bedrag van 440.179 euro rekenen.

In het experimenteel reglement werd in eerste instantie naar voor geschoven dat er één indienronde per jaar zou zijn, maar dat het nieuwe reglement ook nog verder zou geëvalueerd worden. Ik kijk dan ook alvast uit naar de evaluatie van dit reglement door de minister. De sector gaf reeds mee voorstander te zijn om extra rondes in te lassen, wat wel een interessante piste kan zijn. Het is dan wel nog een experimenteel reglement, het is wel alvast een mooie nieuwe subsidielijn voor de amateurkunstensector waarmee we hun belangrijke waarde in ons Vlaams cultureel landschap willen onderstrepen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is