Nood aan meer transparantie over exclusitiveitscontracten VRT

Door Marius Meremans op 7 november 2019, over deze onderwerpen: Openbare omroep, Media
VRT-toren

Vlaams Parlementslid Marius Meremans pleit voor meer transparantie over de exclusiviteitscontracten bij de openbare omroep. Momenteel telt die twintig van zulke contracten, die gebonden zijn aan geheimhoudingsclausules. “Het Vlaams regeerakkoord ziet het opbieden voor schermgezichten niet langer als een taak voor een openbare omroep. We zullen daarom een regeling uitwerken waarbij we duidelijke regels vooropstellen voor toekomstige contracten”, zegt Meremans.

Voer voor discussie

De lonen voor schermgezichten in Vlaanderen zijn niet bekend, ook niet bij de openbare omroep. Dit in tegenstelling tot Nederland of Groot-Brittannië. Die lonen zijn weleens voer voor discussie en speculatie, bij gebrek aan duidelijkheid. Zo ging het tijdens een conversatie in de talkshow ‘Vandaag’ ter gelegenheid van de internationale dag voor de uitroeiing van armoede ook even over het loon van tv-gezicht Danira Boukhriss.

Niet opbieden

“Het Vlaams regeerakkoord voorziet dat het opbieden voor populaire schermgezichten niet langer een taak is voor de VRT”, zegt Marius Meremans Om uitvoering te geven aan dat voornemen zal de minister van Media nu een nieuwe regeling uitwerken en voorstellen voor exclusiviteitscontracten bij de VRT. Deze zal opgenomen worden in de beheersovereenkomst met de openbare omroep. Op dit moment gaat over twintig dergelijke contracten. Het betreft niet allemaal ‘grote’ contracten, meldde de minister aan het N-VA-parlementslid.

Focus op opleiden

“We willen zeker het principe van exclusiviteitscontracten niet verbieden maar zowel het regeerakkoord als de publieke opinie vragen wel meer transparantie. De openbare omroep moet zich vooral focussen op het opleiden van journalistiek talent, die dan automatisch schermgezicht worden, en niet op het wegkopen van schermgezichten bij andere zenders”, besluit Marius Meremans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is