Oplossing Vlaamse subsidies Incar in de maak

Door Marius Meremans op 1 mei 2020, over deze onderwerpen: Cultuur

Na de begrotingsbesprekingen aan het begin van de nieuwe Vlaamse regering dreigde het even dat 8 organisaties, waaronder Incar, versneld subsidies zou verliezen door de vervroegde uitdoving GESCO-subsidies. Hierdoor zouden ze in 2021 in subsidies verliezen, in plaats van 2024. Vlaams minister van cultuur Jan Jambon wil nu eerst met betrokken organisaties rond te tafel zitten om te zoeken naar een oplossing. Vlaams parlementslid Marius Meremans (N-VA): “Er zal samen met Incar gezocht worden naar een structurele oplossing op lange termijn.”

Reeds in 2015 besliste de Vlaamse Regering om de zogenaamde GESCO-subsidies (gesubsidieerde contracten) te laten uitdoven en dit bedrag te voorzien binnen hun algemene Vlaamse subsidies. Voor acht organisaties werd een uitzondering gemaakt omdat zij geen andere Vlaamse subsidies kregen en werd de subsidie-enveloppe verlengd tot 2024. Incar was één van deze acht organisaties in Vlaanderen.

Vorige maand kreeg Incar de melding dat ze hun subsidies nu toch al eerder zouden verliezen, namelijk in 2021. Afgelopen donderdag kwam er dan toch een oplossing voor dit dossier tijdens de parlementaire bespreking van deze beslissing in de commissie Cultuur. Er zal met de verschillende organisaties rond te tafel te zitten.

Vlaams Parlementslid Marius Meremans (N-VA) en ondervoorzitter commissie Cultuur: “Voor Incar is dit goed nieuws en we hopen dat bij de gesprekken met het kabinet er een oplossing kan gevonden worden op lange termijn. Incar is een belangrijke organisatie met veel leden en groot draagvlak in de omgeving.”

De huidige GESCO-subsidie voor Incar bedraagt ruim 133 000. Deze wordt voorlopig behouden en tegelijk wordt gezocht naar een structurele inbedding zodanig Incar haar werking kan blijven garanderen in de toekomst.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is