Oproep om de werken aan de Dender verder te zetten!

Door Marius Meremans op 10 december 2021, over deze onderwerpen: Vlaams Parlement

Reeds geruime tijd pleiten we voor de aanpak van de stuwen en sluizen in de Denderstreek. Sommige dienen dringend aangepakt te worden om overstromingsgevaar te voorkomen. Gisteren gaf minister Lydia Peeters woord en uitleg bij de werken rond de Dender. De situatie dient dan ook op de voet opgevolgd te worden gezien de noodzaak van deze werken.

In het GIP (geïntegreerd investeringsprogramma) was er voor 2021 reeds 7,35 miljoen euro uitgetrokken voor investeringen in de Denderstreek. Ook voor het volgend programma wordt 23,5 miljoen euro voorzien om aan de denderstuwen te werken. Er zijn al enkele werken uitgevoerd aan de Dender en ook de komende jaren zal men hier blijven aan werken. Zo zijn er werken in voorbereiding in de gemeentes Idegem, Pollare, Denderleeuw en Denderbelle. In Aalst zijn de werken dan weer volop in uitvoering. Volgens de huidige planning zullen de stuwen daar operationeel zijn tegen het einde van het jaar en zal de site helemaal afgewerkt worden in 2022.

In Geraardsbergen, waar deze werken ook dringend nodig zijn, ligt het project voorlopig even stil. Dit komt door de vernietiging van de vergunning naar aanleiding van een klacht van milieufront Omer Wattez. Men wil hiervoor een nieuwe omgevingsvergunning indienen om de werken te hervatten  in het tweede deel van 2022. We hopen dan ook dat er geen nieuwe klacht wordt ingediend tegen dit project. We kennen de huidige situatie en de vernieuwing van deze stuwen en sluizen is dringend nodig om het overstromingsgevaar tegen te gaan. Taferelen zoals we ze afgelopen zomer hebben meegemaakt, willen we ten allen tijde vermijden!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is