Ruim 56 miljoen euro voor het Oost-Vlaamse kunstenveld!

Door Marius Meremans op 24 juni 2022, over deze onderwerpen: Cultuur

Binnen het vernieuwde Kunstendecreet dat de ondersteuning van de professionele kunsten regelt, werden de nieuwe werkingsmiddelen voor de periode 2023-2027 toegekend. Voor Oost-Vlaanderen wordt in totaal 56.234.238,60 euro verdeeld over 46 organisaties en 2 kunstinstellingen. “We zijn zeer blij met de beslissing van minister van Cultuur Jan Jambon”, zegt Marius Meremans, Vlaams Volksvertegenwoordiger voor de N-VA. “Er wordt stevig geïnvesteerd in ons kunstenlandschap, met voldoende aandacht voor een reeks waardevolle organisaties met elk hun eigenheid. Daarnaast heeft de minister er ook expliciet voor gezorgd dat enkele organisaties die dreigden zonder subsidies te vallen, toch werden opgevist en nog steeds ondersteund worden.

Binnen het nieuwe kunstendecreet wordt er voor de komende beleidsperiode in totaal maar liefst 178,5 miljoen euro voorzien ter ondersteuning van de professionele kunsten. Daarvan is 24.205.262,69 euro voorbehouden voor Oost-Vlaamse kunstorganisaties met daarbovenop nog 4.127.424 euro voor Kunstencentrum Vooruit, ondertussen ook bekend als VIERNULVIER, en 27.901.552 euro voor Opera Ballet Vlaanderen dat ook in Oost-Vlaanderen deels actief is.

Onder de organisaties die budget ontvangen, zitten ook heel wat waardevolle kunstenorganisaties binnen het veld”, zegt Meremans. “Kijken we nog maar naar ’t Ey die een belangrijke waarde is binnen de folkwereld. Ze bieden enerzijds een opstap voor de Vlaamse folkmuzikanten naar de internationale podia, anderzijds zijn ze ook een zeer belangrijke speelplek voor de Europese folk.

Daarnaast zijn er ook heel wat organisaties in de regio Gent die in totaal 21.359.592,98 euro zullen ontvangen. Onder hen onder andere 4Hoog Productiehuis die specifiek inzetten op kleutertheater, LOD, Speeltheater Kopergietery, NTGent, Muziekcentrum De Bijloke en ga zo maar door.

Vier van die organisaties kunnen rekenen op een 10-jarige subsidie. Zij zijn met andere woorden zeker van een budget voor een dubbele beleidsperiode. Het gaat in deze over Campo, NTGent, Muziekcentrum De Bijloke & Speeltheater Kopergietery.

Met deze nieuwe toekenning van werkingsmiddelen, zien we een ongeziene oefening van de Minister-President”, besluit Meremans. “Door zijn inspanningsverbintenis na te komen en effectief meer budget te vinden, kunnen enerzijds alle positief beoordeelde dossiers voorzien worden van budget, ook diegenen die initieel buiten het budget werden geplaatst door de beoordelingscommissies. Anderzijds zijn er ook enkele organisaties opgevist die een grote waarde hebben binnen het landschap en hier dus wat ons betreft niet mogen in ontbreken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is