Uplace-project zal voor nieuw elan in centrum zorgen

Door Marius Meremans op 14 december 2019

"Het nieuwe woonproject dat Uplace aan de Oude Vest zal realiseren, zal een nieuw landmark voor de stad worden." Dat zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V), nu stadsbestuur en Uplace een samenwerkingsovereenkomst ondertekend hebben. Op de site van de vroegere Abdijschool zal het Hof van Saeys verrijzen. Hoe de twee partners dat zien als positieve hefboom voor de toekomst en nieuw elan voor het stadscentrum, leest u hier.

Zowel stadsbestuur als projectontwikkelaar Uplace, die een tijd geleden de site van de vroegere Abdijschool, tussen Oude Vest en Dijkstraat in het stadshart, van de provincie aankocht, zijn ervan overtuigd dat het project Hof van Saeys het kernwinkelhart nieuw leven zal inblazen. Op de site worden daarvoor enkele woonblokken voorzien die in totaal 109 appartementen zullen herbergen. "Belangrijk daarbij is dat deze woonblokken slim en compact ingeplant worden, zodat er voldoende open ruimte over blijft. Minder dan de helft van de totale oppervlakte wordt bebouwd. En dat terwijl het terrein nu een betonnen en gesloten gebied in de stad is", zegt Lies De Smedt van Uplace.

Dat de woonblokken tot acht verdiepingen hoog voorzien zijn, wordt zowel door Uplace als stad niet aanzien als problematisch. "Daarvoor is er vooraf heel wat onderzoek en opzoekingswerk gedaan om te voorkomen dat bepaalde gezichtsvelden, zoals bijvoorbeeld op de toren van het Belfort, doorbroken zouden worden", klinkt het.

Om de site open te trekken en op te waarderen, komt er ook meer groen. Zo wordt een groene wandelzone voorzien doorheen het Hof van Saeys, die naadloos zal aansluiten op de Dijkstraat en de Oude Vest. Daar krijgen ook waterpartijen een bijzondere rol. En in de woonblokken krijgen zwaluwnesten en insectenhotels een plaats voor meer biodiversiteit. "Door de creatie van extra openbaar domein zal de leefbaarheid van de stad zeker toenemen", benadrukt burgemeester Buyse. "Zelf willen we deze legislatuur gans de Oude Vest grondig opwaarderen tot aangename winkel-, wandel- en woonstraat. De groene link met Hof van Saeys is dan mooi meegenomen."

Het Uplace-project moet ook tegemoet komen aan de parkeerproblematiek in het centrum. Stadsbestuur en projectontwikkelaar kwamen overeen dat er een ondergrondse parking met twee niveaus komt, die publiek toegankelijk is. De stad engageert zich tot de aankoop van 130 parkeerplaatsen in die parking. Die zullen de huidige bovengrondse parkeerplaatsen op de Oude Vest compenseren die mogelijk verdwijnen bij de herinrichting van Oude Vest. "Dit is een straat waar je als fietser je hart vasthoudt, omdat er zoveel conflicten zijn tussen zwakke weggebruikers en auto's", zegt Buyse. "Door die parkings te verhuizen naar een ondergrondse site, zullen een pak veiligere mogelijkheden ontstaan."

Kortom, de initiatiefnemers maken zich sterk dat het Hof van Saeys 'met een kwaliteitsvolle mix van woningen, ontmoetingsruimte, handelszaken en horeca kernversterkend zal werken.' "De leefbaarheid zal zeker toenemen", zegt schepen van Stadsontwikkeling Marius Meremans (N-VA). Ook schepen van Lokale Economie Dieter Mannaert (CD&V) is vol vertrouwen. "Het sluiten van deze overeenkomst met Uplace is een historische moment", zegt hij. "Dit stelt ons in staat winkelen in de binnenstad compleet anders te benaderen en ook onze belangrijkste winkelstraat op een innovatieve manier nieuw in te richten."

Nu de overeenkomst tussen stadsbestuur en Uplace ondertekend is, kan het project verder concreet vorm krijgen. De projectontwikkelaar voorziet de afbraak van de vroegere Abdijschool in februari of maart. Een omgevingsvergunning voor de bouw van de appartementen zal binnenkort aangevraagd worden. Voor de bouwwerken starten, zal eerst archeologisch onderzoek op de site plaatsvinden. Uplace hoopt de bouw zelf eind volgend jaar al te beginnen.

Het Laatste Nieuws 14/12/2019

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is