In een brief aan VRT-voorzitter Luc Van den Brande, ceo Paul Lembrechts en Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) somt de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) alle troeven van zijn stad op als mogelijke thuisbasis voor de openbare omroep. De ligging, de bereikbaarheid en de aanwezigheid van media maken van Vilvoorde 'de ideale vestigingsplaats', aldus Bonte. Opmerkelijk, want de VRT is niet (meer) op zoek naar een nieuwe locatie - of toch niet officieel. In 2012 won een nieuwbouw aan de Brusselse Reyerslaan het van een eventuele verhuizing naar Mechelen of Vilvoorde.

Maar door een aanslepend conflict met de architecten besloot de raad van bestuur van de VRT begin deze maand om de stekker uit die samenwerking te trekken. In december hoopt voorzitter Van den Brande lijnen te kunnen uitzetten voor een nieuw project van een nieuwe ontwerper, maar het staat vast dat de geplande verhuizing jaren vertraging oploopt. De kostprijs blijft de angel. Het slechte nieuws komt boven op de zware besparingen die de Vlaamse regering oplegt aan de VRT. 

Te midden van die heisa ziet Hans Bonte zijn kans schoon om z'n charmeoffensief te herlanceren. De Vilvoordse burgemeester heeft een concrete plek voor ogen: de CAT-site achter het station, een voormalig Renault-terrein van 50 hectare groot. Voor de ontwikkeling ervan is een brownfieldconvenant afgesloten met het Vlaams Gewest. Bonte hoopt dat dat een hefboom kan zijn. Bovendien is Vilvoorde opgenomen in een driejarig economisch traject om de mediasector te versterken. De komst van de VRT zou de kers op de taart zijn voor de 'mediastad aan de Zenne', die vandaag al De Vijver Media, een deel van DPG Media en facilitaire bedrijven als Videohouse en Lites op haar grondgebied heeft.

'Dus ja, ik reken op de Vlaamse reflex van de nieuwe Vlaamse regering', verklaart Bonte. 'Als ze het meent met de culturele en economische ambities, kiest ze voor Vilvoorde.'

In de wandelgangen duikt de verhuizingspiste inderdaad weer op, al lijkt het voorlopig toch vooral op wishful thinking van Bonte. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) herhaalt wat hij vorige week in het parlement antwoordde: 'In het regeerakkoord staat dat de VRT aan de Reyerslaan blijft.' Dalle zegt namens de voltallige regering te spreken en dat wordt bevestigd door de meest Vlaamsgezinde regeringpartij, de N-VA. 'De belangrijkste poot van de VRT blijft het best in Brussel', aldus parlementslid Marius Meremans.

'Ook ik ben geneigd bij mijn standpunt te blijven', zegt Luc Van den Brande. De VRT-voorzitter heeft naar eigen zeggen 'aandachtig de brief gelezen' en ziet in Vilvoorde 'in andere omstandigheden zeker een opportuniteit', maar staat tot nader order achter Brussel. 'Op dit moment lijken er geen redenen te zijn om níét aan de Reyerslaan te blijven.' 

Onderwerpen