Naar aanleiding van de geplande herinrichting van de Mechelse Poort, zal het Agentschap Wegen en Verkeer de zone waar nu de woonwagenbewoners hun staanplaats hebben, inrichten als werfzone. Om dit te kunnen doen, zullen de vijf woonwagens die er nu staan naar een andere locatie verhuizen.
Vanuit Stad Dendermonde is er gezocht naar alternatieve locaties bij intercommunale DDS, de sociale huisvestigingsmaatschappijen in Dendermonde, De Vlaamse Waterweg en bij nabije gemeenten. Initieel werd er bij geen van deze actoren een geschikte locatie gevonden tot een perceel van De Volkswoningen aan de Clement Leybaertstraat naar voren kwam als potentiële locatie.

Het perceel zelf is gelegen tussen de Clement Leybaertstraat en de kerk van Sint-Jozef op het Keur. De woningen die er tot voordien stonden zijn afgebroken, maar de nutsvoorzieningen zijn nog aanwezig. De woonwagenbewoners zullen huur betalen om op deze plaats te staan, en daarnaast ook hun nutsvoorzieningen zelf bekostigen. De extra stabiliteit die aan het terrein moet worden aangebracht om er woonwagens op te kunnen plaatsen, zal ook door hen gedragen worden.
Vanaf december zouden ze naar hier kunnen verhuizen. In tussentijd is de procedure om een omgevingsvergunning te verkrijgen lopende. Daarvan hangt nu reeds het gele aanplakpapier aan het desbetreffende perceel.
Het terrein zal geen residentieel woonwagenterrein worden. Het is enkel een tijdelijke oplossing voor deze 5 woonwagens waarvan de bewoners zich steeds constructief hebben opgesteld. Tot noch toe werd hun staanplaats op de De Bruynkaai gedoogd. Daarvan wordt nu afgestapt en gaan we over naar een tijdelijk contract waarin alles zwart op wit geregeld en vastgelegd is.

“Volgens De Volkswoningen verdient iedereen een woonoplossing met perspectief, op korte en middellange termijn. Daarom gaan wij in op de vraag van het stadsbestuur om een tijdelijke oplossing te voorzien”, stelt Jurgen Goossens, voorzitter van De Volkswoningen.

Er wordt nu tussen de verschillende actoren het laatste in orde gebracht zodat de woonwagenbewoners tijdig naar deze nieuwe locatie kunnen verhuizen. Vanuit de gemeenteraad kwamen er ook vragen om tot een oplossing voor deze mensen te komen. We zijn dan ook tevreden dat we alsnog een (tijdelijk) alternatief hebben gevonden en dat de bewoners van de woonwagens niet in de kou blijven staan.

Onderwerpen