Het Bovenlokaal Cultuurdecreet heeft als doel om bovenlokale culturele projecten te ondersteunen en kwam er als gevolg van de afslanking van de provincies. In totaal heeft de minister 6,027 miljoen euro voorzien voor twee projectrondes van 2020. In de eerste ronde werden er 34 projecten gesubsidieerd voor een totaalbedrag van zo’n 3,1 miljoen euro. Voor de tweede ronde beslist de minister nu om 27 projecten te ondersteunen voor een totaalbedrag van zo’n 2 miljoen euro.

Minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA): “Ik bevestig hiermee het advies van de beoordelingscommissie. We focussen op kwaliteitsvolle projecten die passen binnen de bovenlokale scope en maximaal beantwoorden aan de criteria.”

Net zoals in de eerste ronde waren er heel wat ingediende projecten, waarbij slechts weinig projecten een goede evaluatie kregen van de beoordelingscommissies.

Nu de subsidies voor 2020 zijn doorgelopen is het tijd voor een eerste evaluatie. Deze evaluatie is ook voorzien in het regeerakkoord, aldus Meremans. “Je ziet dat bij de uitrol van dit decreet een deel van het landschap niet moeilijker wordt bereikt. Het zijn vooral ‘kleinere spelers’, vaak niet-professionele organisaties die vooral werken met vrijwilligers,, die heel goede projecten hebben, maar moeilijk de onderlat van het decreet halen. De toevoeging van een lichtere subsidielijn voor kleinere spelers moeten we toch sterk onderzoeken.”

Onderwerpen